Начало За нас Реклама Контакти

Халва

Снимка за Халва
30
Време за приготвяне: 30 мин. + 2 часа охлаждане
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сигурни сме, че тази забележителна рецепта за домашна халва напълно ще реабилитира пред вас вкусното балканско (и не само) лакомство, което напоследък не е чак толкова популярно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 150 мл вода
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 пръчка канела
  • 1 ч. л. розова вода
  • 1 ч. л. настъргана портокалова кора
  • 1 ч. ч. запечени белени бадеми, шамфъстък, лешници или орехи
  • 100 г сушени кайсии
  • 200 г масло
  • 1 ч. ч. брашно
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Слагат се да заврат водата и захарта. Добавят се канелата, розовата вода и портокаловата кора. Оставят се да покъкрят 3-4 мин. Маха се пръчката канела и се добавят ядките и сушените кайсии.

  • 2.

    Маслото се разтопява в тиган и в него се сипва брашното. Разбърква се с дървена лъжица 1-2 мин. Налива се врящият сироп при непрекъснато бъркане, докато хубаво се сгъсти.

  • 3.

    Горещата смес се сипва в намазана с масло форма, за да изстине и да се втвърди в хладилника. Нарязва се на пръчици и се поднася с чай, кафе или благородно сладко вино.

  •  

Подходящи типове вина
Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари