Начало За нас Реклама Контакти

Канелени охлювчета с тиква

Снимка за Канелени охлювчета с тиква
120
Време за приготвяне: 120 мин. + 1 час втасване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Всички знаят колко си отиват канелата и тиквата, затова присъстващите на печенето със сигурност ще пометат тези ароматни рулца веднага щом бъдат извадени от фурната.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за тестото:
  2. 400 г брашно
  3. 7 г суха мая
  4. 1 ч. л. сол
  5. 1 студен жълтък
  6. 1 студено яйце
  7. 200 г пюре от тиква
  8. 1 ч. л. ванилена захар
  9. 80 г захар
  10. 125 г масло със стайна температура
  11. за канелената плънка:
  12. 60 г смлени орехи
  13. 60 г кафява захар
  14. 1 с. л. брашно
  15. 1 ч. л. канела
  16. 60 г меко масло
  17. 1 с. л. стафиди
  18. ½ яйце
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява и се смесва със солта и маята. В средата се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко с тиквеното пюре и ванилията. Сипват се с кладенчето и се омесва твърдо тесто. Ако се меси с робот или стационарен миксер, се меси 4 мин. на средна скорост.

  2. 2.

    Прибавя се захарта на 2 пъти, като тестото се меси по 2 мин. след всяка порция.

  3. 3.

    Скоростта се намалява и маслото се прибавя наведнъж. Бърка се 1 мин. и след това се увеличава леко и се меси, докато маслото се поеме и тестото стане меко, сатенено и еластично. Ако се меси на ръка, маслото се измесва постепенно в тестото, докато свърши, както се меси козунак.

  4. 4.

    Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 1 час на стайна температура.

  5. 5.

    Притиска се с ръце в купата, за да излезе въздухът и се слага да втаса бавно на студено за 8 - 12 часа в хладилника.

  6. 6.

    За плънката орехите се смесват със захарта, брашното, стафидите и канелата. Разбъркват се с яйцето и маслото.

  7. 7.

    Охладеното тесто се разточва на правоъгълник 20 х 30 см. Намазва се с канелената плънка, като се оставя по 1 см борд от всички страни. Бордът се намазва с вода и тестото се навива на руло. Нарязва се на 8 парчета, които се слагат легнали в тавичка, намазана с масло. Оставят се да втасат  2 часа на стайна температура.

  8. 8.

    Пекат се 30 - 40 мин. на 190˚ С, докато се зачервят. Сервират се топли.

Опитайте канелено-тиквения сладкиш с чаша охладено токайско вино - благородно сладко, но не от най-тежкото десертно, а от така нареченото токайско 3 путони, което е с повече свежест. 

Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари