Начало За нас Реклама Контакти

Гевречета с меласа

Снимка за Гевречета с меласа
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Двуцветните сладки гевречета в Малта се приготвят най-често за Коледа, но вкусът и ароматът им всъщност заслужават да се усетят и опитат по всяко време на годината.

СъставНеобходими продукти за около 25 броя

  1. за тестото:
  2. 400 г брашно
  3. 100 г пшеничен грис
  4. 100 г захар на фини кристали
  5. 100 г мас
  6. 100 г меко масло
  7. 1 жълтък
  8. 3-4 с. л. мляко
  9. за пълнежа:
  10. 200 г петмез или меласа
  11. 200 г кафява захар
  12. 2 с. л. узо или мастика
  13. 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  14. 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  15. 1 щипка карамфил
  16. 2 с. л. пшеничен грис
  17. 1 ч. л. канела
  18. 75 мл вода
  19. 50 г какао
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се брашното, захарта и грисът. Добавят се маста и маслото и се стриват на трохи. Добавят се жълтъкът и 3-4 с. л. мляко, за да се оформи средно твърдо гладко тесто.

  2. 2.

    Смесват се меласата, захарта, какаото, корите от портокал и лимон, карамфилът, канелата, водата и узото. Сместа се слага да заври, докато започне да се сгъстява. Постепенно се прибавя грисът. Когато се сгъсти съвсем, се охлажда.

  3. 3.

    Тестото се разточва тънко между два листа хартия за печене. От него се изрязват правоъгълници с размер 15 х 5 см. В средата на правоъгълниците се шприцова от сместа и се навиват на рула. Рулата се завиват на пръстени и се притискат, за да залепнат. Слагат се в тава, покрита с хартия за печене. С остър нож през 1 см се правят къси нарези. Пекат се около 12 мин. в загрята фурна на 180° С, докато се зачервят.
     

Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари