Фасулена торта
Лесен и впечатляващ десерт, който със сигурност ще изненада повечето от вас. Един съвет от човек, останал изумен от нея - изчакайте да бъде изядено и последното парченце, преди да издадете тайните й съставки.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за блата:
- 4 яйца
- 1 ч. ч. светлокафява захар
- 1 с. л. бакпулвер
- 1 ч. л. есенция ванилия
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. ч. добре сварен и отцеден бял маслен боб, пасиран
- 100 г смлени лешници
- за гарниране:
- ½ ч.ч. шипков мармалад
- 125 г меко краве масло
- 4 с. л. кафява или пудра захар
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 1 ч. ч. добре сварен и отцеден бял маслен боб, пасиран
- 100 г лешници
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. Прибавя се пасираният сварен фасул. Смлените лешници се разбъркват с канелата и бакпулвера. Сипват се в сместа заедно с есенцията и се разбъркват добре. Сместа се пече в намазана с масло и посипана с галета тава в предварително загрята фурна на 180°С за 30-40 мин.
- 2.
Кремът се приготвя, като маслото се разбива на пухкав крем със захарта. Слага се ваниловата есенция и лъжица по лъжица се прибавя пасираният боб, при непрекъснато разбъркване.
- 3.
Изпеченият и изстинал блат се намазва с мармалада. Отгоре се украсява с крема и едро счукани препечени лешници.
Можете да експериментирате, като прибавите какао към блата и крема. Шипковия мармалад можете да замените с кайсиев или ягодов конфитюр.