Начало За нас Реклама Контакти

Емпанади с две плънки

Снимка за Емпанади с две плънки
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Макар емпанадите да произхождат от Галисия и Португалия, те са несравнимо по-популярни в Южна Америка, особено в Аржетина. Там пълнените с говеждо и по-рядко с риба печива подобно на скарата и чая мате са навсякъде.

СъставНеобходими продукти за 12 броя

  • за тестото:
  • 3 ч. ч. брашно
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сол
  • 60 г мас, масло или олио
  • 150 - 200 мл прясно мляко
  • за месния пълнеж:
  • 2 с. л. олио
  • 1 малка глава лук, ситно нарязана
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 250 г телешка кайма
  • 1 ч. л. червен пипер
  • ½ ч. л. кимион смлян
  • 1 ч. л. риган
  • 100 мл бяло вино
  • 1 с. л. стафиди
  • 2 с. л. маслини, нарязани
  • 1 с. л. брашно
  • 1 разбито яйце за намазване
  • за пълнежа с риба тон:
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 малка глава лук, ситно нарязана
  • 200 г консервирана риба тон, прецедена
  • 2 с. л. зелен грах
  • 2 с. л. бяло вино
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 1 твърдо сварено яйце, нарязано на кръгчета
  • 1 ч. ч. олио за пържене

Начин на приготвяне

  • 1.

    За тестото брашното се пресява с бакпулвера и се смесва със солта. Мазнината се стрива на трохи с брашнената смес. Налива се млякото и се меси 4-5 мин., докато се получи гладко еластично тесто. Завива се с кърпа и се оставя да почине 30 мин. на стайна температура.

  • 2.

    За месния пълнеж лукът и чесънът се задушават с лъжица вода в олиото, добавят се кимионът и пиперът и се разбъркват, докато станат ароматни. Слага се месото и се разбива, за да не стане на бучки. Поръсва се с брашното, разбърква се и се налива виното, добавят се риганът, сол и пипер на вкус. Прибавят се стафидите и маслините. Пълнежът се оставя да поври 4-5 мин., докато се сгъсти.

  • 3.

    За рибния пълнеж лукът се задушава в зехтина с лъжица вода, добавят се рибата, грахът и виното. Овкусява се със сол, лимонов сок и пипер на вкус.

  • 4.

    Тестото се разточва тънко върху набрашнена повърхност. Изрязват се кръгове с диаметър 15 см. В центъра на всеки се слага по 1 с. л. от плънките. Върху рибния пълнеж се слага по едно кръгче сварено яйце. Краищата се навлажняват с вода и се залепват във форма на полумесец.

  • 5.

    Емпанадите с месо се намазват с яйцето и се слагат да се изпекат в загрята на 190° С фурна за 30 - 40 мин., докато леко се покафенеят.

  • 6.

    Тези с риба се изпържват в загрятото олио, докато станат златисти.


Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари