Начало За нас Реклама Контакти

Джолан по баски

Снимка за Джолан по баски
150
Време за приготвяне: 150 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Оригиналът на тази рецепта се приготвя с волска опашка, но популярният в много западно- и южноевропейски страни продукт, е почти невъзможен за намиране в родните магазини. Джоланът е добра алтернатива.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 1,5 кг телешки джолан, нарязан на филии
  2. 2 с. л. зехтин
  3. ½ глава целина, нарязана на кубчета
  4. 2 моркова, нарязани на кръгчета
  5. 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  6. 4 скилидки чесън
  7. 2 леко люти зелени чушки, нарязани
  8. 2 с. л. нарязан магданоз
  9. 1 с. л. брашно
  10. 500 мл телешки или зеленчуков бульон
  11. 300 мл червено вино
  12. 1 дафинов лист
  13. 2 стръка мащерка
  14.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се обтрива със сол и черен пипер. Слагат се в загретия зехтин да се зачерви от всички страни. Изважда се.

  2. 2.

    В същата мазнина се слагат лукът, морковите, целината и чесънът. Разбъркват се 5-6 мин., докато лукът стане прозрачен. Слага се брашното, разбърква се, наливат се бульонът и виното. Разбърква се, за да не стане на бучки.

  3. 3.

    Слагат се магданозът, чушките, дафиновият лист и мащерката. Всичко се посолява на вкус, връща се месото и се оставя с полуотворен капак да къкри около 2 часа, като се разбърква от време на време. В края на варенето отново се проверява за сол на вкус.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари