Начало За нас Реклама Контакти

Бамболони

Снимка за Бамболони
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна

Сочните малтийски понички с крем или шоколад са директна заемка от италианските сладкари.

СъставНеобходими продукти за 12 броя

  • 15 г прясна мая
  • 50 г захар
  • 150 мл хладка вода
  • 350 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 2 с. л. масло
  •  олио за пържене на маслена баня
  •  мармалад или ванилов крем за пълнене
  • за крема:
  • 1 яйце
  • 2 с. л. царевично нишесте
  • 500 г прясно мляко
  • 4 с. л. захар
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 1 с. л. студено масло
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря във водата, добавя се 1 с. л. от захарта и се разбърква с 3 с. л. от брашното. Оставя се да втасва 30 мин.

  • 2.

    Брашното се стрива на трохи с маслото, добавят се солта, захарта и втасалата мая. Омесва се средно твърдо тесто. Меси се, докато престане да лепне. Слага се в намаслена купа, покрито с намаслено фолио, да втасва около 60 мин. или докато удвои обема си.

  • 3.

    За крема яйцето се разбърква с нишестето и 2 с. л. от студеното мляко. Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта. Щом започне да се надига, се прибавя яйчната смес при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Отстранява се от огъня и се слагат маслото и ванилената захар. Разбърква се, докато се поеме от крема.

  • 4.

    От тестото се оформят топки с големина на топки за голф. Оставят се върху намаслена повърхност да втасват 20 мин. Пържат се 5 см ?????сгорещеното олио на умерен огън от двете страни, докато много добре се зачервят.

  • 5.

    Изваждат се върху кухненска хартия да се отцедят и леко се охлаждат. С помощта на шприц се напълват с крем или мармалад и се овалват в пудра захар.
     


Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари