Начало За нас Реклама Контакти

Бадемови сладки

Снимка за Бадемови сладки
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Бадеми, мед, шамфъстък и масло – едно празнично съчетание на сладостта и удоволствието. Тези ирански карамелизирани бадеми са хрупкав синоним на понятието ориенталски сладости.
 

СъставНеобходими продукти за 20-30 броя

  1. 200 г сурови бадеми, нарязани на ивички
  2. 120 г масло
  3. ½ ч. ч. захар
  4. 75 мл мед
  5. 160 мл вода
  6. 3 с. л. суров шамфъстък за гарниране
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В тиган се слагат заедно маслото, захарта, медът и водата. Оставят се на слаб огън да врат 10 - 12 мин.

  2. 2.

    Щом цветът на сместа стане светлокарамелен, се добавят наведнъж бадемите и се разбъркват.

  3. 3.

    Лепкавата смес се сипва в тава върху хартия за печене и се разстила с помощта на шпатула или лъжица.

  4. 4.

    Слага се в загрята фурна на 180˚ С за 8 - 10 мин. Ако сместа не се е загладила достатъчно, още щом омекне сместа, в началото на печенето тавата може да се извади и да се заглади и изравни.

  5. 5.

    След като бадемите се зачервят, тавата се изважда, оставя се да поизстине и се нарязва на парчета. След като изстине, се начупва на парченца, които се съхраняват в затворен съд. Може да се потопят в смлян шамфъстък.
     


Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари