Начало За нас Реклама Контакти

Как се бели чесън и как да го направим още по-полезен

Снимка за Как се бели чесън и как да го направим още по-полезен

Когато в рецептата има чесън, обикновено това са не повече от 2-3 скилидки. Обелването им не отнема кой знае колко време, но какво става, ако трябва да се подготви 3 или 4 пъти по-голямо количество? Нека представата за досадното белене на лепкавите скилидки не ви отказва да приготвите повечко скордаля - великолепния балкански сос за риба, или пък да направите вкусна пикантна туршия.

Има няколко начина да спестите време и съвсем на набързо да обелите колкото искате чесън:

 • използвайте две метални купи;

 • купете си силиконов ролер;

 • загрейте чесъна за 20 сек. в микровълнова фурна;

 • запечете скилидките на сух тиган;

 • притиснете скилидките с широката част на остието на ножа.

Как става това може да видите на клипа на kitchendaily.com:

Всички сме чували за невероятните полезни качества на чесъна, но знаете ли че само с малко вода и сол може го направим още по-здравословен?

От няколко години ферментиралите храни будят любопитството на много учени и готвачи. Традиционите методи за ферментация са доста прости за прилагане и обогатяват продуктите както с витамини и полезни млечнокисели бактерии, така и с нови вълнуващи вкусове.

За да се приготви 1 буркан от 400 мл ферментирал чесън:

 • обелете скилидките на 4-5 едри глави чесън;

 • поставете ги в буркана и ги залейте с подсолена престояла вода (1 с. л. сол на 100 мл вода);

 • сложете капачката на буркана, но не го затваряйте плътно, за да може образувалият се при ферменатцията въглероден диоксид да излиза свободно;

 • сложете буркана на тъмно и след 2-3 седмици го преместете в хладилника, за да може да запазите чесъна по-дълго.

Ферментиралият чесън може да се използва във всяка рецепта, която не търпи топлинна обработка, защото тя ще унищожи свойствата му на пробиотик, като убие полезните бактерии. Макар чесънът да е готов за ползване след 2-3 седмици, всеки допълнителен ден в хладилника променя и смекчава вкуса му.

от Меню Май 2015
Рецепти по темата
Коментари