Начало За нас Реклама Контакти

Благодарение на древните критяни, изобразили маслинови дръвчета още преди 6000 години, днес човечеството се радва на мазнина с отличен вкус и несравними здравословни качества. За зехтина сигурно са изписани почти толкова тома книги, колкото и за виното, което изобщо не бива да ни учудва, защото това са две от най-първите земеделски култури, познати на човека.

Днес маслини се отглеждат в много държави по света, но родината на този плод е Средиземноморието. Класическите производства и днес са във Франция, Италия, Испания, Гърция и Турция. Зехтин се произвежда и в Северна Африка, вероятно има и хърватски зехтин. Защо още никой не се е сетил да го прави в България, ще си остане засега неразгадана мистерия. И понеже си нямаме нашенски, сме принудени да ползваме чуждоземен зехтин.

Към гамата зехтини, предлагани на българския пазар, наскоро се присъедини и френският Lesieur, произведен от едноименния гигант на френската хранителна промишленост. Зехтинът е от най-доброто качество - Extra Virgin - и е добит от студено пресовани маслини от плантации на брега на Средиземно море. Вкусът му е хармоничен и ще задоволи и най-взискателните любители на природосъобразните продукти и на средиземноморските деликатеси. Може да се използва както за салати, майонези и студени маринати, така и за готвене и пържене. Производителите препоръчват да не се пържи на повече от 180 градуса С.

Зехтинът е един от най-добрите източници на ненаситени мастни киселини и е неразделна част от популярната средиземноморска диета, на която хората от региона дължат доказано по-доброто си здраве в сравнение с народите, обитаващи по-северните краища на Европа. Едно от най-големите предимства на зехтина, освен разбира се превъзходния му вкус, е абсолютната липса на холестерол.

Едно от италианските предложения на пазара е Del Alma. Това е висококачествен продукт, произведен  от подбрани сортове маслини, cъбирани ръчно в момент на зрялост. Зехтин Del Alma Екстра върджин се получава чрез студената обработка и филтрация на маслините. Тoй съхранява всички техни полезни вещества и витамини. Има кехлибарен цвят, наситен аромат и мек маслинов вкус. Препоръчва се като добавка към готови ястия и за подправяне на салата. Може да се употребява с профилактични цели, като се консумира на гладно.
Del Alma Riviera Чист зехтин е съчетание от зехтин Екстра върджин и рафиниран зехтин. Идеален е за приготвянето на блюда: печени, пасирани, задушени и др. Устойчив на термично окисление. В най-малка степен се абсорбира от приготвяните продукти, в сравнение с другите растителни масла.

Трудно е да се ориентираш в морето от зехтин. Все едно да се опита човек да каже кое вино е най-доброто или най-вкусното. Всеки си има собствен вкус - един харесва френските зехтини, други предпочитат италианските, а трети се кълнат в маслиновото олио от Испания. На Иберийския полуостров маслината е едно от най-древните културни растения. Дори днес по хълмовете на Испания съществуват маслинови горички на възраст няколко хиляди години. Там плодовете поемат силното средиземноморско слънце и узряват перфектно. След внимателно пресоване се получава зехтинът Borges, познат и на българския пазар. Фирмата съществува от повече от 100 години и предлага три вида зехтин:

- Гъстият, зелен Extra Virgin зехтин е с богат плодов вкус, лек аромат на лимон и ниска киселинност. Препоръчва се за поръсване на гореща пица или спагети, салати от пресни зеленчуци и прекрасно отива на картофено пюре. А ако си направите циганска баница с него, не гарантираме за пръстите ви.

- Зехтин Borges е смес от Extra Virgin и рафинирано маслинено олио. Вкусът му навява спомен за бадеми и е идеален за пържене на месо и зеленчуци, както и за салатени сосове, маринати и майонези.

- Кристалният, светъл Borges Extra Light е с много деликатен вкус и позволява да запазите аромата на приготвените с него храни, например пържени в тиган риба или пилешки крилца. Можете да го ползвате и за кейкове и пайове, а също и за намазване на тавата за печене на сладкиши.

Февр. 2007
Коментари