Начало За нас Реклама Контакти

Ако се подходи правилно към октопода, той може да достави незабравимо гастрономично изживяване. Неслучайно той е любима храна навсякъде, където обитава, особено по Средиземноморието и Източна Азия.

Готвачите от различните страни дават различни съвети за това как да направим октопода по-крехък. В Гърция бият октоподите в крайбрежните скали или направо ги пускат в центрофугата на пералнята. В Испания съветват октоподът да се потопи три пъти във вряща вода и да се свари в медна тенджера. Италианските готвачи пък ги варят с коркови тапи от бяло вино, а японците ги обтриват със сол и ги нарязават под различни ъгли. Всички тези методи работят, но най-важното е този морски специалитет да се приготвя на много слаб огън.

Ако се вари до 5 мин., остава по-жилав, но текстурата му не е неприятна. По този начин се подготвя октоподът за суши и салата. За повечето други приготовления е необходимо по-дълго варене на слаб огън около 40 - 50 мин. на килограм. Ако се превари, месото става сухо и безвкусно.

Повечето от октоподите, които се продават, са почистени от мастилената торбичка. Може да се намерят и замразени, което не променя особено вкуса и дори съкращава времето за варене.

В галерията може да видите как се почиства октопод стъпка по стъпка.

от Меню Февр. 2011
Рецепти по темата
Коментари