Начало За нас Реклама Контакти

Съвети за пазаруване на риба

Снимка за Съвети за пазаруване на риба

Ако си нямате риболовец у дома, който от време на време да ви носи прясна риба, ще ви се наложи сами да си я пазарувате. За съжаление у нас все още няма такива рибни пазари като в Гърция, Испания или Турция например, но в големите супермаркети вече се предлага прясна риба, а и тук-таме малките магазини придобиват все по-приличен вид и предлагат добра стока. Въпреки всичко има няколко неща, които трябва да съблюдавате, за да сте сигурни, че водните обитатели не са с изтекъл срок на годност:

- бистри очи

- яркочервени и здрави хриле

- еластичност на месото (след като натиснете с пръст, то бързо възвръща първоначалната си форма)

- ненакърнена слуз (при сладководните).

- аромат - прясната риба не мирише на риба; може да мирише на море, но никога на риба.

Разбира се, не всеки ще се престраши да обработва прясна сурова риба. Особено чистенето не е много приятно занимание. По възможност накарайте продавача в рибарския магазин да отреже филе от цяла риба във ваше присъствие. Купувайте предварително разфасовани филета само ако са изложени върху лед, а не опаковани в найлон, в който може да се образуват неприятна миризма и много бактерии. Филетата трябва да изглеждат сочни и да са отпуснати, а не накъдрени по ръбовете. И тук обаче трябва да внимавате. Недобросъвестни търговци често се опитват да измамят клиентите и им пробутват филе от толстолоб, обявявайки го за филе от бяла риба например, разчитайки на непознаването на рибите от страна на купувачите. Е, с наша помощ вас точно няма да ви минат!

Прясната риба и морските дарове трябва да се консумират в най-кратки срокове - в идеалния случай още в деня на покупката. Прясно уловената и изчистена риба може да се замрази за 2 до 3 месеца, ако е добре опакована в два слоя фолио за фризери. Никога не замразявайте повторно риба, след като веднъж сте я размразили.

Ян. 2007
Коментари