Начало За нас Реклама Контакти

Най-известното оризово ястие спада към кулинарните приноси на Северна Италия. Подобно на пастата, то често се уподобява на бяло платно, върху което готвещият артистично наслагва различни съставки, подправки и вкусове. От ключово значение за успешното ризото е добре подбраният ориз - трябва да е дребен, с кръгли зърна, богати на скорбяла. Доказано подходящи сортове са арборио, карнароли и виалоне нано, но ако не разполагате с тях, можете да използвате други късозърнести сортове. Имайте предвид, че оризът със съвсем ситни зърна не върши работа, защото нe поема подправките и остава разделени, а идеята на ризотото е да се постигне кремообразна плътност. Утвърдената технология за приготвяне на ястието повелява оризът да се сотира в зехтин, докато стане прозрачен, и да се готви, като постепенно се налива бульон или друга течност, непременно гореща. В родината си то се сервира ал денте като топло предястие, но напълно успешно може да влезе и в ролята на основно.

Февр. 2008
Коментари