Начало За нас Реклама Контакти

Супата, стига да се подходи правилно към нея, може да е ястието, което доставя най-голяма естетическа наслада. По света съществуват различни теории за украсата на течните храни, коя от коя по интересни. Дори се е появил любопитният и безспорно остроумен, макар и не изцяло верен израз, че дрехата прави супата.

Това важи на първо място за съда, в който се поднася. Съществуват различни видове купи, с дръжка, без дръжка, по-плитки или по-дълбоки, както и разбира се, супените чинии. За последните едно поне е сигурно – те винаги вършат работа при всякакви случаи, от тях се яде лесно и, не на последно място, самото ястие и неговите декорации се представят в най-пълния си блясък.

Украсите за супа изпълняват множество от функции, които, противно на очакванията, не се свеждат само до чисто разкрасителното естество. Те могат да добавят цвят, плътност и контраст, както и пикантност по отношение на вкуса. С тях се загатва и съдържанието на самата рецепта – да речем розичките от броколи или морковът във формата на цвете, поставени върху крем супа, подсказват на опитващия какъв ще е основният продукт в ястието. Също така могат да се рисуват картини в стила на известни абстрактни художници, да се правят алюзии към културни традиции, например дзен минимализъм, и други.

Все пак, най-общо правилото гласи, че по-тежките, гъсти супи понасят по-тежки украси като парчета краставица или домат, филии хляб. Пасираните и крем супите е удачно да бъдат поръсени с подправки, а също и да се гарнират с пасирани зеленчуци в контрастни цветове. За най-леките бульони и бистри супи остават съвсем деликатните украси като пера див лук, нежни ленти от зеленчуци с ярки цветове, пресни зелени подправки.

В този случай ви предлагаме инструкции как да направите красива празнична крем супа. Можете да експериментирате и с други мотиви, пак на същия принцип.

Февр. 2008
Коментари