Начало За нас Реклама Контакти

Малките неща понякога са много прости и човек си задава често въпроса защо никой досега не се е сетил да изобрети нещо такова. В кухнята малките помощници улесняват живота ни и ни дават физическо и психическо пространство, за да се концентрираме върху най-важното - творческия процес при готвенето.  Защото дори и да приготвяме стара и изпипана рецепта, винаги влагаме по нещо ново, или добавяме неизползвана досега подправка. А пък когато сме спокойни и добре оборудвани, готвенето ни иде отръки и можем да му се посветим с много любов, която ще се усети и в готовото ястие.

Представете си следната ситуация: Имате рецепта, която изисква да настържете малко кора от лимон. В такива случай по всяка вероятност отваряте кухненския долап и вадите доброто старо ренде. Ако сте традиционалистично настроена натура, почти сигурно притежавате едно от онези четиристранни рендета, с които можете да стържете на ситно, средно и по-едро, а четвъртата страна предлага възможността да нарежете картоф или морков например на тънки филийки. В повечето кухни у нас това ренде заема почетно и заслужено място в шкафа.

Има обаче няколко недостатъка това ренде. Първо - запълва пространство колкото за бутилка зехтин или буркан с брашно, да речем. А в днешните все по-миниатюрни кухненски боксове, особено в модерните жилищни сгради, всеки сантиметър е от значение. Второ - в повечето случаи хората не обръщат внимание на материала, от който е изработено универсалното ренде. При покупката то е лъскаво и може да послужи дори за огледалце. Но след два-три месеца блясъкът изчезва като славата на изпълнител на хит-еднодневка. А и трудно се мие и задължително трябва да се подсуши добре, защото инак ръждясва. И трето - защо да цапате едно цяло ренде за да настържете малко кора от лимон? Няма ли нещо по-практично?

Има, даже две различни. На пръв поглед приличат на белачки за картофи, със същия размер са, а и действат горе-долу на същия принцип. И двата уреда са удобни за хващане, побират се във всяко кухненско чекмедже и се чистят изключително лесно.

Първата белачка, ако можем така да я наречем, дава като резултат съвсем тънки лентички от лимоновата кора. Белачката се допира с лек натиск към лимона и се движи равномерно по неговата дължина.

   

 

 

С втория уред ще получите малко по-дебели и широки ленти от кората. Тях можете да използвате за украси например. Работи се на същия принцип като при модела, показан по-горе.

В никакъв случай обаче не изхвърляйте старото ренде! То вероятно вече си е намерило мястото, а и ще ви трябва, за да настържете примерно кашкавал или индийско орехче. 

Юли 2007
Коментари