Начало За нас Реклама Контакти

В зависимост от формата и структурата на тялото си рибите се делят на две категории - плоски и обли. Облите риби имат по-голям диаметър на тялото си и повечето им кости са скрепени с перките. Те могат да се филетират, да се режат на стекове и котлети, но винаги съдържат малки костици. Плоските риби имат голяма плоска централна кост с по една редица кости от двете страни. Това ги прави лесни за филетиране, но са твърде тънки за котлети.

Освен това рибите се различават и според местообитанията и съдържанието на мазнини в месото. Както при соленоводните, така и при сладководните риби има мазни (12-26% мазнини) и постни (под 5% мазнини). Като правило може да се посочи, че колкото е по-мазна рибката, толкова повече витамини A, D и Е има в нея. Но това не е всичко. Представителите на ихтиофауната са полезни и като носители на минералите калий, флуорид и калций. Морските риби пък съдържат голяма доза йод.

Ян. 2007
Коментари