Начало За нас Реклама Контакти

Как да съхраним липовите листа

Снимка за Как да съхраним липовите листа

Липовите листа се берат от прорасналите отдолу, около дънера израстъци, и то на място, което е относително чисто, т.е. по-далече от пътища с усилен трафик. Избират се максимално едри и по възможност еднакви по размер листа.
Това става около края на април до края на юни. Тогава листата са много фини и нежни и едновременно с това достатъчно големи.
Значи, берете си спокойно примерно по 20 листа, следващите 20 ги обръщате обратно, с долната им страна нагоре, така че лесно да се отличават отделните купчинки.
Преценете добре колко листа ще са ви необходими за зимата, примерно за едно готвене при 3-4-членно семейство обикновено отиват към 40 - 60 листа, като се изхожда от презумпцията, че дъното на 4-литрова тенджера се покрива с около 20 средноголеми сармички. Обикновено се прави и втори, понякога и част от трети ред.
Така за едно готвене са ви необходими примерно 60 листа. Преценявате колко пъти през зимата ще правите такива сармички. Да предположим, че ще готвите 4 пъти, като вероятно ще правите и лозови, и зелеви сармички.
Значи ще трябва да си наберете около 200 - 240 листа.
Не ги мийте, само ги забършете (по-скоро за очистване на съвестта) от евентуално натрупан прах. Правите си ги на купчинки по 20 и започвате с една солничка да ръсите по мъничко сол между всяко листо, така че в купчинката да няма нито едно неосолено листо.
Поставяте така наредените купчинки в някакъв съд и го слагате в хладилника за 2 дни.
През тези два дни листата омекват и леко се овлажняват, започват да издават много приятен аромат.
Между другото тази технология е съвсем подходяща и за лозови листа.
След като поомекнат, купчинките се навиват възможно най-стегнато и се овързват със здрав конец или канап.
В този им вид, с тези 12 "саламчета", вече можете да решите какво да ги правите. Ако живеете в къща с двор, можете да ги закачите някъде на проветриво. Издържат спокойно две години. Вероятно и повече, но засега нямаме сведения...
Ако сте в апартамент, разбира се - във фризера. Не заемат практически никакво място, защото обикновено запълват дупки между по-едрите продукти.
Така можете да си направите и лозови листа. Без да се занимавате с буркани, варене и т.н.
При необходимост ги изваждате половин час преди да готвите, оставяте ги да се поотпуснат на открито и накрая просто ги измивате от солта с хладка вода. Повече не им е необходимо, стават като пресни.

Февр. 2007
Коментари