Начало За нас Реклама Контакти

Как да подредим масата за хранене?

Снимка за Как да подредим масата за хранене?

Идва моментът, когато гостите сядат на масата. Още преди да са вкусили от вашите ястия, те ще огледат с критично око подредбата на приборите, покривката, чашите, салфетките и окрасата. Затова е много важно да се спазват определени правила, възприети по нашите ширини.

Започнете от покривката - бялата е именно за празнични дни, но предложението може да се видоизмени, да се разнообрази с нови идеи, да се търси хармония между нейния цвят и този на салфетките, на сервиза за хранене, на украсата с цветя. Основното правило при цветята е те да са в плитки вази, за да не пречат на разговора между сътрапезниците. Друг елемент от украсата са свещите, които придават празнично настроение на вечерята и внасят топлина и уют.

Стигнахме и до чиниите, чашите и приборите. Ние ще ви запознаем с класическата подредба. Вляво от чинията поставяме малка вилица за студено или топло предястие и голяма вилица за основното ястие. Вдясно са - отвън на вътре - малкия нож за предястието, лъжица за супа и голям нож за онсовното ястие. Над чинията слагаме малка лъжичка или виличка за десерт, като дръжката на виличката е насочена наляво, а на лъжичката - надясно.

Чашите се подреждат по същата логика - да се ползват отвън на вътре. Мястото им е над върха на ножовете, като най-дясната е за аперитив, следва чаша за безалкохолна напитка, а до нея са чашите за вино.

от Меню Март 2007
Коментари