Начало За нас Реклама Контакти

Говеждото месо - съвети за пазар

Снимка за Говеждото месо - съвети за пазар

Говеждото месо се оценява в зависимост от възрастта на животното, количеството мазнина или степента на прошареност в парчето (колкото е по-про­шарено, толкова е по-крехко и сочно), също така цвета и текстурата. Първокласното месо е най-скъпо. По принцип към тази категория спадат най-крехките и ароматни меса. Но важна роля тук играе и отлежаване­то. Преди години този процес протичал на крак, т.е. на цял труп, преди да се транспортира. Днес в повечето случаи месото се транжира още в кланиците и се транспортира опаковано до търговската мрежа. Така месото отлежава в опаковката. Купувайте от кварталните месарници, където все още сами транжират и съхраняват месото. Вероятно ще платите малко повече, но пък си струва. Узрялото месо е по-крехко и ароматно.

Второ в класацията на говеждото е т.нар. избрано месо, което е по-постно от първокласното. Качественото месо е най-добро за заду­шаване и продължително варене.

Сред по-крехките парчета месо са различните филета като бонфиле, контра­филе, карета, shell, филе Ню Йорк, Delmonico и филе миньон, също и месо за печене като ребра, ребрени пържоли и рибица. Крехките меса обикновено се готвят чрез суха топлина като печене във фурна, на скара, на грил и сотиране.

По-малко крехките парчета месо, които съдържат повече мускулна тъкан и по-малко мазнини, обикновено се готвят чрез задушаване или продължи­телно варене. По-жилавите части включват гърди, плешка, врат, бут и шол.

СЪВЕТ: Не приемайте буквално търговската оценка за качеството на месото. Месото трябва да е с яркочервен цвят, а не уморен или сивкав. Прекалено голямото количество сок в опаковката може да показва, че месото вече е било размразя­вано - не го купувайте. Обезкостените, добре изрязани парчета са малко по-скъпи, но имат повече използваемо месо, така че може да се приеме, че цената в крайна сметка излиза същата.

Февр. 2007
Коментари