Начало За нас Реклама Контакти

Чатни - 1-2 супени лъжици Индия

Снимка за Чатни - 1-2 супени лъжици Индия

Гъстият сос с екзотичното название чатни спада към множеството приноси на индийската кухня към световното кулинарно изкуство. Първоначално употребата му е била ограничена само до пределите на субконтинента, но благодарение на британската колониална експанзия той достига не само до Европа, но и чак до Карибския басейн, Северна и Южна Америка. Понятието обхваща доста широк кръг от рецепти, които жанрово се поделят на два вида - сух и течен. Представителите на първата група се поднасят във вид на прах и се срещат сравнително рядко, а за другите е характерно това, че се използват накълцани на ситно пресни плодове и зеленчуци, овкусени с богат набор от подправки.
Чатни най-често се асоциира със сладкия вкус заради особената популярност на плодовите варианти, а също и с лютивина, дължаща се на почти неизменното присъствие на зелени люти чушки.

Етимологията на думата е свързана с хинди глагола за смачквам и класическите постулати за приготвяне на идеалния сос повеляват да се използват каменни хаван и чукало. Днес обаче зеленчуковите чатнита често се приготвят в блендер, докато плодовите обикновено изискват топлинна обработка.

Сред най-популярните образци на това произведение на готварството са доматеното, кокосовото, ментовото чатни, както и тези от манго, лайм и тамаринд. В районите с умерен климат сосът се прави от ябълки, праскови, кайсии и именно последната разновидност ви предлагаме и ние

Септ. 2008
Коментари