Начало За нас Реклама Контакти

 За предпочитане е да използвате дървени въглища вместо дърва само когато времето ви ограничава.

 Най-добра жар от дърва се получава, когато огънят е горял поне час-два. Подбирайте сухи дърва от по-едри и широколистни видове, които правят по-добра жар. Въпреки че ухаят по-приятно при горене, иглолистните не правят трайни въглени, а и пушекът от смолата има неприятен ефект върху храната.

За по-добър резултат се препоръчва избор на по-едри дървени въглища. Имайте предвид, че обикновено 1/3 от въглищата в чувала са ситно натрошени по време на транспортирането.

 Може да разпалите огън с по-дребни съчки, а след това да добавите дървените въглища.

 Ако използвате традиционните три- или четирикраки скари, сложете първо въглищата, а върху тях хартия с дребни сухи съчки.

 Разбира се, различните видове готови разпалки, които се предлагат в магазините, също вършат работа. 

 Печенето може да започне двайсетина минути след разпалването на жарта. Месото се пече на жар, а не на пламък.

 Важно е да се подсигури достатъчно жар. Така ще можете да регулирате височината на скарата, а оттук и достатъчната степен на топлинна обработка. Прекалено ниската скара може да ограничи достъпа на кислород до жарта.

  Намажете скарата с мазнина преди печене. Така ще избегнете неприятното залепване на месото, което е особено досадно при печене на кюфтета или кебапчета.

 Прекаленото изпичане изсушава месото. Твърде силната жар запича месото само отвън, а отвътре то остава сурово.

 Рибата не се посолява предварително. Ако е разполовена, първо се пече откъм кожата. Същото се отнася и за пилешко или друго месо с кожа.

 Добре е месото, рибата или зеленчуците да се обръщат възможно най-рядко - ако е възможно, само веднъж.

 Винаги дръжте до скарата съд със студена вода. С нея ще можете да гасите възпламеняващите се въглени, да охладите ръката си, ако се опарите, или да загасите евентуално разпалване извън огнището.

 След приключване на печенето, не забравяйте да загасите огъня. И най-малките незагасени въгленчета могат да създадат проблеми.

Авг. 2009
Коментари