Начало За нас Реклама Контакти

Забраната за улов на есетри в България е удължена

Снимка за Забраната за улов на есетри в България е удължена
Руска есетра ©Andrey Nekrasov / WWF-Canon

Със съвместна заповед на Министерството на земеделието и хранита и Министерството на околната среда и водите забраната за улов на есетрови риби в българската акватория на Дунав и Черно море реално беше удължена с още 5 години до 1 януари 2021 г.

Заповедта се отнася за 4 вида есетри - руска, пъструга, чига и моруна, чиито последни европейски диви популации са именно в долното течение на Дунав, както и в Черно море.

Забраната включва и търговията с черен хайвер от диви риби, уловени в България.

Популациите на есетровите риби в България намаляват драстично през последните години, като причините са както бракониерският улов, така и промишленият улов в миналото, който макар и с квоти изглежда се оказва твърде интензивен за възможностите за възпроизводтво на есетрите. То от своя страна е затруднено и от изчезването на подходящи места за размножаване в река Дунав.

Уловът на есетри е традиционен за българското поречие на Дунав, но с поголовното изчезване на рибите, тези вековни знания и практики също са застрашени от забрава.

 

 

Българският екип на световната природозащитна организация WWF беше ключов участник в международен проект за опазването на европейските есетри. Богата информация за есетрите и заплахите върху тях, както и за търговията с хайвер може да получите на сайта на проекта danube-sturgeons.org  

Съвместната заповед на двете министерства не се отнася за есетри и черен хайвер, продукт на аквакултури, но те винаги трябва да бъдат придружавани от документи, които безусловно да изясняват проихода им. За опаковките на черния хайвер е задължително и етикетирането според Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) с код, който указва вида на рибата, страната на произхода, дали е диво уловена или отгледана в рибарник. Всеки магазин и ресторант е длъжен да предостави тези документи при поискване от клиентите, така че, ако сте решили да се поглезите, но съхраняването на българската природа и традиции все пак са важни за вас, възползвайте си от правото да знаете дали храната ви не унищожава застрашени видове.  

от Меню Ян. 2016
Коментари