Начало За нас Реклама Контакти

За френската лучена супа и още нещо вкусно и полезно

Снимка за За френската лучена супа и още нещо вкусно и полезно

Макар съществуването на богат обществен елит да дава тласък на развитието на кулинарните традиции, в основата на всяка класическа кухня са простите селски ястия. Вероятно точно такъв е и случаят с изключително вкусната френска лучена супа.

Предполага се, че течните гозби с лесния за култивиране лук се появяват още по времето на древните римляни и техните варианти са на бедните трапези от векове. Раждането на модерната версия обаче се преписва на френския крал Луи XV. Легендата разказва, че една вечер след лов, той се прибира в хижата и открива, че за храна разполага само с лук, масло и шампанско. Затова с присъща за царска особа съобразителност той ги съчетава и така открива първообраза на непреходни френски кулинарен символ. Но понеже и всеки французин знае всяка история по друг начин, същата щастлива случка се приписва и на Луи XIV.

Първата записана рецепта обаче принадлежи на готвача Никола Апер и тя датира от 1831 година. Но за нейното създаване също има мълва с участието на крал. Според нея Станислав Лешчински, по онова време бивш крал на Полша и настоящ дук на Лотарингия, пътува към Версай, за да посети дъщеря си Мария, кралица на Франция. За да пренощува се отбива в хан, където му сервират лучена супа с парче хляб, покрито с препечено сирене, в нея. Възхитен от ястието дукът се среща с готвача Никола Апер, който впоследствие става известен с успешните си опити за консервиране на храна. Възрадваният шеф решава след случката да кръсти супата на благородника и впоследствие я описва в своята „Книга на всяко домакинство, или изкуството да се запазят в продължение на години всички животински и растителни вещества“. 

Днес лучената супа, приготвена със сух хляб, сирене, телешки бульон и карамелизиран лук, е показателна за първичната простота на класическата френска кухня. Показателно за това е и лесното ѝ приготвяне у дома, което все пак изисква известен опит. А него може да получите по време на курса за супи, салати и дресинги на Кулинарно училище МЕНЮ на 16 април (събота) от 10:00 часа.

Освен френската лучена супа ще усвоите приготвянето и на супи от тайландската и българската кухня, ще се научите да правите класическите салати нисоаз и Уолдорф, както и изключително голям брой дресинги.

от Меню Апр. 2016
Коментари