Начало За нас Реклама Контакти

За българска кухня с автентични продукти

Снимка за За българска кухня с автентични продукти
Снимка: Надя Хаджийска

Евро-Ток България проведе кръгла маса, посветена на кулинарните региони в страната ни и необходимостта да бъдат защитени автентичните български продукти. 

Може ли да се говори за българска традиционна кухня, при положение че най-често картофите ни са от Полша, доматите – от Холандия или Испания, маслото – от Германия, дори фасулът ни нерядко идва от Китай ? Българските гозби – традиционни, регионални, автентични - са такива, само ако се приготвят с местни, сезонни продукти, и то от местни сортове или породи. Знаем колко труднооткриваеми са такива храни у нас.

Този проблем, който е съществен за всички ни, но е особено болезнен за професионалистите в ресторантьорството и в туризма у нас, е в основата на една инициатива, замислена от българското представителство на европейската организация на професионалните готвачи Euro-Toques и обявена вчера, на 20 март, на кръгла маса в Гранд хотел София. В нея взеха участие представители на най-високо ниво от няколко държавни институции, свързани с проблема - земеделското министерство, икономическото ведомство, министерствата на регионалното развитие и околната среда.

Намерението на Евро-Ток България е да започне подробно кулинарно проучване на регионите в страната ни: история, действителност, регионални гозби, местни продукти. Целта е да се обособят родните ни кулинарни региони и така не само да се запазят и възродят традициите и рецептите, но и да се съживи отглеждането на местни плодове, зеленчуци и животни, без които е немислимо съществуването на оригинални български ястия. Само за сравнение – в Италия 4 500 регионални продукти са описани и защитени от държавата. Нашата страна е твърде закъсняла в това отношение.

„Направихме много красиви хотели, но в тях няма българска храна. Да предлагаме италианска кухня на италиански туристи в Банско, при това зле приготвена, е най-сигурният начин да ги откажем завинаги от ваканция в България”, заяви председателят на „Евро-Ток” у нас, Жоро Иванов, който е и шеф-готвач на ресторант Shades of Red в Гранд хотел София.

Въпросът определено е наболял и у нас. След като през последните шест месеца Slow Food България организира две конференции на тема малки производители, автентични продукти и спънките на закона, сега и професионалните кулинари от Евро-Ток впрягат усилията и енергията си за тази благородна кауза – да запазим и възродим истинския вкус на богатата и разнообразна българска кухня.
 

от Меню Март 2012
Коментари