Начало За нас Реклама Контакти

Основно умение по пътя ви към здравословното хранене е да определяте каква преимуществена стойност има за вас всяка една храна - хранителна или вкусова.

От храни, които ви дават само приятни вкусови усещания и нямат хранителна стойност, използвайте вкуса - хапвайте по малко и мислете как да получите повече от него. Например смучете парчето шоколад, вместо да го глътнете бързо и да посегнете към следващото. Така ще задоволите нуждата си от вкус, без да се нахраните с неподходяща храна.

Правилна проява на воля е да изядете няколко парченца шоколад и да спрете, а не да се въздържате изобщо. С абсолютно въздържание нуждата от вкус няма да изчезне, напротив - ще се сещате за шоколад все по-често. Така потребността ще расте все повече и повече, докато накрая изгубите контрол и изядете голямо количество.

Храните, които ви дават полезни вещества и енергия, са ценни за вас с хранителната си стойност. Ако средата, в която сте живели, не ви е създала навици да се храните с тях, то изградете си ги вие - съзнателно и постепенно. Животът днес ни предлага хиляди възможности да си създадем неполезни или вредни навици, което налага да влагаме мисъл в дейности, които нашите предци са извършвали естествено благодарение на натрупалата се с хилядолетия култура. Култура, която днес е забулена от множество недомислени или нечисти теории. Не става дума да се отричат съвременните достижения на науката, а те да бъдат поставени на основа опита на предците ни, трупан с десетки и стотици хиляди години.

Не мислете рестриктивно по отношение на храненето, а посредством набор от препоръки. Придържайки се към тях, ще си изградите нужните навици и храненето ще се превърне за вас в естествена потребност и избор на храна. Така един ден ще може да заключите "ям всичко, но се храня с определени храни". И това няма да е в резултат на спазвана от вас диета, а ще е следствие от навици ви.

 


от Милко Георгиев, www.spidersport.com

Март 2007
Коментари