Начало За нас Реклама Контакти

Вселената на палачинките

Снимка за Вселената на палачинките

Преди накратко да разкажа забележителната история на шедьовъра от брашно, яйца и мляко, наречен Креп "Сюзет", ще кажа няколко думи за неизброимите превъплъщения на палачинките. Познати по света под най-различни наименования, те радват хората от далечна Южна Индия до САЩ и макар понякога принципите на приготвяне да имат малко общо помежду си, тази всенародна страст говори за трайна, направо вечна връзка на добрия вкус.

Индийската доса е тънка, приготвя се от различни видове брашно, най-често оризово, и обикновено по-предпочитан е соленият вариант с обилно лют елемент.

В Малайзия и Сингапур съществуват версии, при които яйцата и водата се заменят със соево мляко, а в Южна Африка се поднасят със захар с аромат на канела.

Щатите и Канада са дали своя принос към галактиката на палачинките, като там те са едни топчести пухкави питки, които се приготвят с някакъв вид набухвател, най-често бакпулвер. В Европа тестената компания е многобройна, но със сходна идея и мисия – блинчики, pancakes и crêpes имат някои детайлни разлики, но като краен резултат доста напомнят нашите си палачинки. Връзката между тях и катмите, разпространени на редица места у нас, е предмет на цял трактат, който обещаваме за друг път.

Изпълнителката на главната роля в пролетната ни закуска се появява на бял свят благодарение на готварска грешка. Един четиринайсетгодишен помощник-сервитьор, на име Анри Шарпентие, се изявил творчески със създаването на рецептата не пред кой да е, а пред Принца на Уелс, бъдещия крал Едуард VII.

Мястото за революционното събитие в света на палачинките е прочутото Café de Paris в Монте Карло, а злополуката, довела до кулинарния триумф, е един пламнал ликьор в съд за готвене върху мангал. Аристократично, нали? Случайността на въпросно фламбе, както самият Анри споделя в своята биография, родила "най-апетитната мелодия от сладки вкусове, която някога съм опитвал". Благодарение на пламъка инструментите на съставките засвирват в съвършена хармония, достойна за един крал. Когато височайшата особа попитала за името на тази палачинка със собствен стил, невръстният сервитьор отвърнал Crêpes Princesse. Разбрал, че комплиментът е за него, принцът скромно възразил, че все пак присъства дама и е добре това творение да бъде наречено на нея. Така се ражда Креп "Сюзет" – палачинка за принцове и принцеси по душа.

от Петя Петкова Апр. 2008
Коментари