Начало За нас Реклама Контакти

Време е за революция!

Снимка за Време е за революция!

На 19 май 2017, петък, в подкрепа на глобалната инициатива на Джейми Оливър Food Revolution 2017, кулинарният канал 24KITCHEN и Детски научен център Музейко с подкрепата на посланици на Food Revolution, както и на доброволци и партньори, организират поредица от активности, с които децата да се учат как да се хранят здравословно.

От 2012 година насам традиционно през втората половина на месец май, фондацията на Джейми Оливър организира ден, в който малки и големи в цял свят приготвят здравословна рецепта под ръководството на популярния готвач, както и научават много важни факти за полезната храна и нейното приготвяне, както и за вредните хранителни навици, които увреждат здравето им. Food Revolution Day се отбелязва чрез различни дейности по цял свят и всеки може да се присъедини и да стане посланик на идеята.

Тази година събитието ще бъде най-мащабното досега в България! Градовете, които ще участват в инициативата са: София, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Монтана, Русе, Кърджали, Добрич, Казанлък, Севлиево, Перник и Ботевград. Доброволци са както родители, така и специалисти в различни области сред които лекари, зъболекари, учители, шеф-готвачи, адвокати и много други. С тази инициатива посланиците и доброволците в България целят да предизвикат дебат на тема здравословното детско хранене - да привлекат общественото внимание и да го насочат към решаването на значими проблеми. Най-големият от тях, и застрашаващо нарастващ с всеки изминал ден в глобален мащаб, е проблемът със заболяванията, пряко свързани с приемането на вредна и преработена храна, такива като наднормено тегло, затлъстяване, диабет тип 2 и други метаболитни синдроми.

Инициативата има за цел да насочи вниманието към това колко е важно хората да приготвят прясна здравословна храна и да повиши информираността за това как тя влияе върху върху здравето и качеството на живот. Според Джейми Оливър, всичко започва със събуждането на любопитството на децата към храната и е важно за здравето им те да развият отношение към полезната храна и да придобият по забавен и приятен начин ценни умения за приготвянето й още от ранна възраст. Повече за световния Food Revolution Day можете да научите на www.jamiesfoodrevolution.org.

В София заниманията в Музейко, организирани от 24KITCHEN в подкрепа на инициативата, са включени в цената на билета, като само за готварските работилници е необходимо предварително записване, което се осъществява през сайта muzeiko.bg.

ПРОГРАМА НА ЗАНИМАНИЯТА И РАБОТИЛНИЦИТЕ В МУЗЕЙКО:

11:00 ч. – 16:00 ч.
Садене на подправки и други растения в Експериментариума или Градината на Музейко
В зависимост от метеорологичните условия, деца и родители ще могат да си посадят сезонни плодове, зеленчуци и подправки. Дискусия по темата колко е важно да се храним разнообразно и да включваме зеленчуци в менюто си.
Предназначено за: деца над 3 години и техните родители
Лимит: Отворен тип

11:00 ч. – 13:00 ч.
Сортиране на храни
Занимание за най-малките. Децата ще „садят“, „поливат“ и „берат“ в магическата градинка на Музейко и заедно ще учат имената на плодове и зеленчуци, ще усвоят умения как да помагат за приготвянето на трапезата вкъщи и как да подбират вкусни и полезни комбинации.
Предназначено за: деца межу 2 и 5 години и техните родители

11:30 ч. – 13:00 ч.
Готварска работилница: Палачинки с боровинки
Децата под ръководството на ръководител от Музейко приготвят здравословни палачинки по рецепта на Джейми Оливър + дискусия как се приготвя прясна и здравословна храна
Предназначено за: деца над 7 години, с предварително записване

14:00 ч. – 15:30 ч.
Готварска работилница: Палачинки с боровинки
(Възможност за снимки и репортажи от работилницата)
Децата под ръководството на ръководител от Музейко приготвят здравословни палачинки по рецепта на Джейми Оливър + дискусия как се приготвя прясна и здравословна храна
Предназначено за: деца над 7 години, с предварително записване

В различно време през деня по етажите на Музейко
Приказка за фотосинтезата
Заедно с децата и техните родители екип на Музейко ще разкаже интерактивна научна приказка за процеса на хранене при растенията. Децата ще участват в мини-театър, в който всеки има своята важна роля.
Предназначено за: деца до 6 години - групи до 15 деца и техните родители 

 

Статистика и факти, налагащи съществуването на Food Revolution

Световната здравна организация (СЗО) харчи за лечение на заболявания, свързани с консумацията на нездравословна храна за 1 година толкова средства, колкото производителите й изразходват за реклама за 1 ден.  

Източник: Световна федерация за борба със затлъстяването

Децата гледат средно по 11 реклами на вредна храна в рамките на тв предаване с продължителност 1 час.

Източник: University of Liverpool

70% от родителите споделят, че са били врънкани от децата си да им купуват нездравословна храна, която са видяли в тв реклами.

Източник: British Heart Foundation

На всеки похарчен долар от СЗО за превенция на заболявания, свързани с начина на хранене се харчат 400 долара за реклама на висококалорична храна, с ниска хранителна стойност.

Източник: Световна федерация за борба със затлъстяването

У нас 21% от децата на 7-9 години, 66% от децата на 10-13 години и 84% от учениците на 14-18 години са консуматори на енергийни напитки (съдържат високи количества добавена захар и кофеин). Отделно 47% от децата от 1-ви до 12-ти клас в България имат висока редовна консумация (5 пъти седмично и по-често) на безалкохолни напитки със захар и шоколадови изделия, като 26-32% от учениците консумират захарни, шоколадови и сладкарски продукти най-малко веднъж дневно, а 34% пият поне 1 подсладена безалкохолна напитка ежедневно.

Източник: Национален център за обществено здраве и анализи

По данни на СЗО България е на 5-о място по затлъстяване при децата в Европа (от 32 държави). Прогнозата за България, ако не бъдат предприети мерки е: до 2025 ще има 253 000 ученици, които ще са с наднормено тегло или със затлъстяване. Това означава, че 8 000 от тях ще са в преддиабетно състояние, 2 000 ще имат диабет тип 2, 18 000 ще имат високо кръвно налягане, а 25 000 ще имат първа степен затлъстял черен дроб.

Източник: Световна федерация за борба със затлъстяването

Май 2017
Коментари