Начало За нас Реклама Контакти

Вкусните фиести на Италия, пролет-лято 2017

Снимка за Вкусните фиести на Италия, пролет-лято 2017

Италия винаги ще бъде синоним на добрата храна – една експлозия на аромати и вкусове. Кухнята на Италия, освен че е едно от най-известните и обичани в цял свят, предлага забележително разнообразие от стилове, рецепти и различни продукти в зависимост от конкретното място или провинция.

От север към юг италианският пейзаж е характерен с житните поля, които се превръщат в различни хлябове или паста, със зелено-сребристите петна на маслините, които, дали по морския бряг, в подножието на планините или край езерата, стават на зехтин с изключително качество. Да не говорим за зеленчуците, рибата, морските дарове и виното – веселата геометрия на лозята е из цялата страна.

През тази пролет и през лятото в Италия има немалко празници на храната и виното: фестивали, фиести, панаири… Ето една селекция на някои от най-важните гастрономически събития, включени в календара на ENIT, Италианската национална агенция по туризъм.

Ако пътувате в близките месеци до Италия, си заслужава да планирате и посещение на някои от фестивалите.

ПРОЛЕТ В ПРОСЕКО

Тревизо (Валдобиадене, Конелиано, Картице)

до 12 юни 2017

Това вълнуващо събитие се провежда в сърцето на Просеко. Венето, провинцията на виното, отвежда посетителите на пътешествие, с което да открият всички аспекти на прекласните местни пенливи вина. Предлагат се специални пакети, които включват настаняване в хотелите, къщите за гости или B&Bв зоната, ресторанти и посещения в избите.

НИВАРАТА - СИЦИЛИАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛАДКАТА ЛЕДЕНА ГРАНИТА

2-3 юни 2017

Три дни посветени на сицилианската гранита (тип сладолед на кристалчета, съставен основно от леден сок от пресни плодове), както и на качествените и натурални сициалиански хранителни продукти. Ниварата е суперинтересна поредица от събития: конференции, гастрономически демонстрации, работилници, дискусионни панели, изложби, пърформанси. Градчето Ачиреале ще приеме майстори на сладоледа и професионалисти в гастрономията от цяла Италия. Истинска фиеста на вкуса, посветена на Сицилия.

ФЕСТИВАЛ НА ЯГОДИТЕ В НЕМИ

Неми, Рим

4 юни 2017

Неми е живописен средновековен град на 20 км южно от Рим, от така наречените CastelliRomaniили градовете-крепости около Рим, кацнал на висок хълм и обърнал поглед към малкото вулканично езеро Неми. Известен е със своите диви ягоди – дребни, сладки и с характерен наситен вкус. Всяка година, от 1922 насам, Неми е домакин на Sagra della Fragola (фестивал на ягодите), където жени, облечени в традиционните местни носии предлагат и продават плодове, приготвени по най-различни начини: с разбита сметана или сладолед, в палачинки, в млечни шейкове или ликьори. Може да се намерят и бижута като обеци във формата на ягоди, ръчна изработка на местни занаятчии-бижутери.

ARIA DI FESTA – ПРАЗНИК НА ПРОШУТО САН ДАНИЕЛЕ

24 - 25 юни 2017

Сан Даниеле дел Фриули, Фриули-Венеция Джулия

Два дни изпълнени с дегустации, музика, събития и пърформанси в Сан Даниеле дел Фриули, по време на които имате възможност да откриете и опознаете това магическо място с неговото уникално прошуто и изключителни вина.

ФЕСТИВАЛ INYCON в Менфи, Сицилия

23-25 юни 2017

Това е най-старият празник на виното в Сицилия. В историческия град Менфи, близо до Агридженто, през последния уикенд на юни може да участвате в дегустации, изложения и семинари, в музикални събития, готварски уроци и дегустации на сицилианска кухня.

АРТУЗИАНСКИ ПРАЗНИК

Форлимпополи/ Форли-Чезена

24 юни – 2 юли 2017

Желанието да се търсят нови вкусове е възникнало в Форлимпополи – родния град на „бащата на италианската кухня“ Пелегрино Артузи – всяка втора година в последната събота на месец юни е началото на празника, който продължава девет дни. Програмата е обширна и дава възможност на гостите да изследват своя вкус, собственото си небце, да опитват непознати ястия. Фестивалът включва работилници, дегустации и разговори за културата на храненето. Но се отделя време и за дискусии и размишления върху културната, социалната и икономическата роля на храната в присъствието на учени, ентусиасти и преподаватели.

STRAGUSTO ФЕСТИВАЛ НА УЛИЧНАТА ХРАНА

Трапани, Сицилия

26-30 юли 2017

Фестивал на уличната храна, който запалва светлините на старите пазари. Едно съсредоточие на вкусове, аромати, цетове, гласове, което всяко лято залива стария град на Трапани. Stragusto е това и много повече. Този празник в прослава на средиземноморската храна се провежда на уникално красивия площад на Рибния пазар. Много са вкусните местни храни, характерни за гурме пътищата на събитието: аранчине (малки пържени топки от ориз с плънка от месо и подправки), панеле (пържени банички от нахутено брашно), малки местни пици сфинчоне, фокачи, сладкиши...

Май 2017
Коментари