Начало За нас Реклама Контакти

Вкусен път с "Пъстра трапеза"

Снимка за Вкусен път с
Наталия Добрева, 9 г. - голямата награда за 2011 г.

През този сезон, който е вече четвърти за вкусния пътуващ фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”, различните прояви, кулинарни гастроли и състезанията на регионални ястия са с особено богата и интересна програма.

За трета година организаторите на фестивала, фирма Ивитал Консулт и Асоциацията за развитието на изкуствата и занаятите – АРИЗ 7 с подкрепата на Националния дворец на децата проведоха конкурса за детска рисунка „Рецептите на баба” - любими бабини гозби и традиционна трапеза. В конкурса за рисунки участват деца от цялата страна в различни възрастови категории.

Целта на това творческо състезание, както и на фестивала въобще, е да възроди интереса към българската кулинария; да показва, поддържа и възражда нашата кулинарна традиция; да представя автентични ястия от различни региони на страната.

Фестивалното турне започна още в късната зима. След великденските прояви пред столичния Народен театър и след гергьовския курбан в панагюрското село Бъта Благоевград стана домакин на оспорвания, колоритен и безспорно вкусен финал на регионалното кулинарно състезание „Пъстра трапеза”.

На 21 май, в деня на св. св. Константин и Елена, 36 финалиста се представиха с приготвени от тях  автентични местни ястия. Участниците – представители на селата Логодаж, Обел-Клисура, Селище, Дренково, Покровник, Изгрев, Еленово, Марулево-Делвино, Бело поле, Мощанец и Рилци се надпреварваха за наградата на общината – участие в националния кръг на конкурса „Пъстра Трапеза” 2011, който ще се проведе във Велико Търново през септември. Тази чест се падна на спечелилата голямата награда Веселина Бойчева от село Логодаж.

На подготвени и подредени от самите участници щандове всяко село бе разположило ястията на своите победители. Наградата за най-вкусно ястие взе Величка Стоянова от Рилци със своята "Каварма". "Сарми със суджук" на Христина Стоянова от Селище бе определена за най-автентична рецепта, а за най-оригинално представяне журито отличи обредната питка "Плетеница" на Милка Костадинова от Мощанец. Призът за десерт беше присъден на Петруна Цонева от Делвино за кекса й "Скаптопара".

През месец юни „Пъстра трапеза” ще посети първо град Хисар, където на 11 се очаква финалната кулинарна изложба на региона и показ на уникалните детски рисунки "Рецептите на баба". Следващата дестинация е Кюстендил – там вкусният фестивал ще гостува на любимия местен Празник на черешата. Следващата цел ще е свищовското село Овча Могила на 24 юни.

Пълният календар на „Пъстра трапеза” до края на сезона през 2011 г. можете да видите тук.

от Меню Май 2011
Коментари