Начало За нас Реклама Контакти

Виното на Приорат, документален филм

Снимка за Виното на Приорат, документален филм

Секцията КИНО ГУРМЕ в рамките на 21-я София Филм Фест включва и един изключително интересен документален филм за митичния испански винарски регион Приорат, който единствен в иберийската страна, освен прочутата Риоха, има най-високата качествена категория за вино DOCa.

Прожекции на Виното на Приорат

18 март, събота, 14.00 часа, Дом на киното

19 март, неделя, 17:30 часа, Културен център G8

24 март, петък, 18:30 часа, Euro Cinema

Благодарение на спонсора Домейн Бойар прожекциите ще са придружени с вина, подбрани специално за филма. Вижте по-долу по-подробна информация за вината.

Наричат малката планинска зона Приорат в Каталуния новото чудо на Испания.  Това е изключително интересна област, едно от най-суровите и неприветливи места, които човек може да си представи - стръмни чукари, брулени от безмилостен вятър! Както казва една от героините във филма на практика тук ти трябва динамит, за да засадиш лозя. И въпреки това вината, които правят там, са изумителни.

Със сухата си почва и неприветливи пейзажи Приорат винаги е бил един от най-бедните райони на Каталуния. Затова не е изненадващо, че в края на 70-те години никой не вярва на плановете на група хипита да съживят местното винопроизводство, което през XVII век е процъфтявало. В миналото вината на Приорат са имали славата на черни, много силни, опиянителни и тръпчиви. 

Чудото се случва през 70-те години на ХХ век, когато в Граталопс и другите села на Приорат идват въпросните млади винари. Те бързо оценяват големия потенциал на района по време, в което той изглежда изоставен - лозята загиват, а местността се обезлюдява. Новото поколение винари постига своя първи успех през 1975 г. След този момент те предприемат серия от стъпки, за да се възползват от възможностите на местността. Първо приемат, че ще работят с ниски добиви от старите лозя. Въпреки неблагоприятния климат лозите не се поливат, защото в стремежа си да достигнат вода те пускат корени до два, а дори и до десет метра. Новодошлите винари берат гроздето по-рано, докато киселинността му е все още достатъчно висока, за да осигурят добър баланс на виното. Наясно са, че само с традиционните сортове гарнача и кариньена няма да могат да направят вина, с които да достигнат световните великани и започват да отглеждат и сира, мерло и каберне совиньон. Така добавят нови елементи към комплексното съдържание на вината от Приорат. И наистина изстрелват този винен регион в орбита.

Днес Приорат е един от най-важните региони за производство на вино в света, а вината от Приорат са с изключителен характер и концентрация, както и с голям потенциал за отлежаване.

Ценителите и специалистите правят доста паралели между Приорат и Бургундия - като се започне от елегантния стил на вината с отличен потенциал за отлежаване, мине се през многобройните лозя с различен тероар и се стигне до наименованието clos, употребявано и на двете места. Вината от Приорат са от най-скъпите за Испания, каквито са бургундските за Франция.

Във филма бившите младежи-хипита - днес прочути лозари, енолози и винопроизводители, популярни като Великолепната петорка (Рене Барбие, Алваро Паласиос, Дафне Глориан, Хосе Луис Перес и Карлес Пастрана), разказват историята за виното на Приорат. Може да правиш страхотно вино. Може да имаш най-добрия маркетинг, казва един от лозарите, но най-доброто вино е онова, което има история.

 

Вината, избрани от Домейн Бойар за прожекциите:

Испанските вина Altozanoотдават почит към един от най-легендарните исторически градове на Испания – Толедо, където се намира избата. Дизайнът на етикетите съдържа елементи, които отразяват богатата му история. Ще опитаме:

Altozano вердехо& совиньон блан

Един от двигателите на икономиката вТоледо са били бижутерите и златарите. Мотивът, който е избранна етикета, са скъпоценните камъни. Със своята деликатност и финес те отразяват характера на това свежо и елегантно вино.

Altozano темпранийо & сира

Работата със стомана е традиционна за областта Толедо, където са се изработвалирицарски мечове. Този етикет отдава почитне само към занаятчиите, но и към смелостта на бойците, ползвалитехните изделия.

Domaine Boyar Rue Romance мерло

Българското вино в тройката е с топъл рубинен цвят, а в аромата се усещат букет от червени плодове и нотки на канела и синя слива. Има много добра хармония във вкуса, мазнота, структура, свеж финал и апетитен послевкус.


Март 2017
Коментари