Начало За нас Реклама Контакти

В Щвеция отварят музей на отвратителните храни

Снимка за В Щвеция отварят музей на отвратителните храни
Нато - японска ферментирала соя; Снимка: Disgusting Food Museum

Погнусата и сходното ѝ отвращение имат биологичната функция да ни предпазват от потенциално опасни за здравето ни храни и места, които са пренаселени с патогенни микроорганизми или с отровни вещества, получени при разлагане на органичната материя. Въпреки това хората често се опълчваме на природата си и даже успяваме да се наслаждаваме на огромен брой продукти, които миришат, меко казано, странно, а и вкусът им често е подобен.

Тази едва ли не противоестествена ексцентричност на човечеството е в основата на нов музей, който ще бъде открит в края на октомври в Малмьо, Швеция. Disgusting Food Museum (Музеят на отвратителните храни) е създаден от Самуел Вест, клиничен психолог, който през миналата година отвори още един любопитен обект - Музея на провалите.

В Музея на отвартителните храни ще има 80 експоната от целия свят, които ще покажат малка част от различните култури на хранене. От прочутите с миризмата си сирена посетителите ще може да видят и със сигурност да подушат френското vieux Boulogne (обявено през 2009 г за най-миризливото сирене), както и английското Stinking Bishop (Вонящият епископ) и датското Gamle Ole (Старият Оле). Сардиния е представена с две сирена - casu marzu, в което живеят ларвите на мухата Piophila casei, и su callu, което представлява отлежал няколко месеца стомах на яре, пълен със съсиреното мляко, което животното е бозало.


Su callu и casu marzu

Месните експонати са преставени от печено морско свинче от Перу, супа от летяща лисица от о-в Гуам, китайско вино от малки мишлета и пак от там - пенис от бик. Тези нетрайни обекти ще се подменят периодично в музея, някои от тях през ден.

Любопитно е, че кураторите на музея са избрали и обичайни за страните им на произход храни, като японската ферментирала соя нато или австалийския Vegemite - продукт за мазане, направен от екстракт от бирена мая. Не са пропуснали и родната си Швеция и ще я представят с ферментиралите сардини surströmming. Подобен продукт е и разлагащата се акула hákarl от Исландия.

Целта на екипа на музея не е само да покаже културното разнообразие на храната по света, но и да накара хората да се замислят докъде стигат възможностите ни за приемане на нови вкусове. "Надяваме се, че музеят ще допринесе за нарастване на интереса и приемането на екологично по-устойчиви източници на протеини като насекомите.", споделя Самуел Вест за Lonely Planet.

от Людмил Хайдутов Окт. 2018
Коментари