Начало За нас Реклама Контакти

В Сан Себастиян откриха кулинарен университет

Снимка за В Сан Себастиян откриха кулинарен университет
Педро Субихана в двора на Баския кулинарен център

Първият "гастрономичен университет" в Испания и втори по рода си в Европа, беше открит в Сан Себастиян, на баското крайбрежие.

Стотици гости, сред които и принцът на Астуриас Фелипе, наследник на испанската корона, присъстваха на откриването на университета на 26 септември тази година, а учебните занятия ще започнат на 3 октомври. Баският кулинарен център (BCulinary) "е факултет за гастрономически науки и изследователски център", заяви говорителят му Хосе Луис Галиана.

Изследователският център ще се фокусира върху кулинарното обучение, хранителните навици, социалната отговорност на хранителната индустрия, тенденциите и технологичните иновации в областта, както и върху различни проблеми, свързани с производството на храна и влиянието му върху общество.

Четиригодишното обучение в специалността Haute Cuisine (Висша кухня) освен на кулинарните и ресторантьорски практики ще обръща голямо внимание и на управлението на бизнеса, технологията и науката, изкуството и културата. Широкият обхват на дисциплините ще се постига чрез добра комуникация и обмен на знания и кадри с други университети, технологични центрове, индустриални и обществени организация.

Президент на BCulinary е Феран Адриа, създател на наскоро приключилия работата си каталунски ресторант elBulli. Участниците в международния консултативен борд са Масимо Ботура (Osteria Francescana, Модена, Италия), Рене Редзепи (Noma, Копенхаген, Дания), Гастон Акурио (Astrid & Gastón, Лима, Перу), Юкио Хатори (Hattori Nutrition College, Токио, Япония), Мишел Бра (Bras, Лайол, Франция), Алекс Атала (D.O.M., Сао Пауло, Бразилия), Хестън Блументал (The Fat Duck, Брей, Великобритания) и Дан Барбър (Blue Hill, Ню Йорк, САЩ).

Развитието и стратегията на кулинарния университет е поверено на световно признатите шеф готвачи от Страната на Баските: Хуан Мари Арсак (Arzak, Сан Себастиян), Мартин Берасатеги (Martín Berasategui, Ласарте-Ория), Педро Субихана (Akelaŕe, Сан Себастиян), Карлос Аргиняно (Karlos Arguiñano, Зараус), Андони Луис Адурис (Mugaritz, Ерентерия), Иларио Арбелаис (Zuberoa, Оярсун) и Енеко Ача (Azurmendi, Ларабесуа).

"Най-накрая успяхме да направим така, че за първи път в Испания и за втори път в Европа, гастрономическото образование да се изучава на университетско ниво", подобно на "медицината, архитектурата или правото", заяви Хосе Луис Галиана.

До момента съществуваше само един Университет за гастрономически науки в Италия, чиито два кампуса се намират в Пиемонт и Емилия-Романя. Университетът в Испания ще може да приема по 100 студенти на година, а обучението им ще трае четири години. За първата година са били избрани само 74 студенти сред 380 кандидати.

Щастливците са били избрани въз основа на оценките им от училище и след индивидуално интервю, "защото искаме да видим тяхното отношение, желание, призвание, които са от основно значение", заяви Галиана.

по материали от БГНЕС и Fine Dining Lovers

от Меню Септ. 2011
Коментари