Начало За нас Реклама Контакти

В очакване на Рождество

Снимка за В очакване на Рождество

Наближава най-светлият празник, който Православната църква празнува на 25 декември – Рождество Христово. Но не само у нас този празник е на особена почит. Коледа е свята и за всички останали християни по света. И всеки народ си има своите традиции при кулинарното “отразяване” на събитието, защото какво е празничният повод без да седнеш на софрата? В България семейството се събира още на 24 декември, Бъдни вечер, когато се поднасят само постни ястия. Голямата веселба започва чак на другия ден – с пуйка, печено прасенце или други благинки, предвидени да дадат сили на изтощения от 40-дневен пост организъм.

Готвенето е удоволствие, изкуство и магия едновременно. Всичко започва от избора на добра рецепта, продължава с пазаруването на продуктите, приготвянето на ястието, вкусването и обсъждането на масата на резултата от всички тези свещенодействия.

Приготвянето на ястия и сладкиши може да бъде вашата страст, разбира се, ако това все още не е станало, а Коледа е прекрасно време за това. Мекият аромат на канела, карамфил и топла питка стоплят душата, довяват мили спомени от детството и някак  вдъхват надежда, че другата година ще се случат само хубави неща .

За българите Коледната трапеза е свещена и доказателство за това са навалиците в магазините за хранителни стоки, скоростното опразване на рафтовете преди празниците и пълните хладилници и шкафове във всеки дом.

Май 2007
Коментари