Начало За нас Реклама Контакти

"Училище за вкусове и аромати" от Ерика Бауърмайстър

Снимка за

Книгата Училище за вкусове и аромати можете да намерите в книжарниците и големите търговски вериги.

Училище за вкусове и аромати е първият роман на американската писателка Ерика Бауърмайстър, който много бързо става бестселър, издаден в повече от 22 страни, защото е истинско вкусно четиво, предназначено за всички сетива.

Романът разказва за осем човека, попаднали по напълно различни причини в курса по готварство в ресторанта на Лилиан, всеки със своята история. След месеци, прекарани в училището, те започват по естествен начин да се свързват помежду си благодарение на необичайните методи на обучение на Лилиан и любовта им към храната.

 

 

Училище за вкусове и аромати не е като повечето романи, в които се случват много неща, но ако вие сте от хората, които обичат храната, със сигурност ще се забавлявате с тази книга.

 

Това е едно четиво за удоволствие, пропито с красивия стил на писане на Ерика Бауърмайстър. Нейните описания на вкусове и аромати те карат да усещаш храната в устата си, като в същото време ти позволяват да разсъждаваш върху живота си и да осъзнаваш как дори и най-простичките неща около нас могат да го променят. Затова тази книга не е само за тези, които обичат храната, а и за всички, които обичат да четат.

 

Всяка отделна глава представя по един от героите. Клер е затормозена млада майка, Том — дълбоко тъгуващ млад вдовец. Изабел става все по-разсеяна с възрастта, а Карл и Хелън се опитват да оставят трудните моменти в брака си зад гърба си. Клои, Иън и Антония също имат да преодоляват своите житейски проблеми. С всяка глава, с внимание към детайлите и с чувство за хумор се разкриват не само характерите на героите, но и причините, довели ги до готварския курс.

С разгръщането на романа става ясно как всеки герой започва все повече да се доверява на собствените си инстинкти и сетива. И как уроците, получени в кухнята, могат да се прилагат във всеки аспект от живота на героите.

Така някак неусетно връзката, която те създават с приготвяната храна, започва да ги свързва помежду им. А в края на книгата те не просто стават приятели, а обогатяват живота си и го изпълват с повече смисъл.

Училище за вкусове и аромати не е книга, която трябва да се чете по време на диета, защото вие може да усещате аромата на храната, докато обръщате страниците една след друга.

 

Трябва да я възприемате като красиво четиво, към което е необходимо да се подхожда с наслада към всяка страница, точно както бихме се насладили на всяко едно от приготвяните от учениците ястия. Не се втурвайте, а си оставете достатъчно време да оцените всеки отделен детайл в символиката на вкусове и аромати.

Тази книга е вълнуваща и изпълнена с фин хумор. Изпъстрена е с описания на ястия и бързи инструкции как да се приготвят, а множеството аналогии между храните и реалния живот едновременно провокират и създават удоволствие за четене. Това е и книга за фините вкусове и техники в готварството, които могат да се приложат и за лечение на душата.

Един по един героите се преобразяват от ароматите и вкусовете на храната, която създават. Пътуването към създаването на бяла торта предизвиква сладостно-тъжни копнежи и мисли за деликатна любов, а пастата със сос от чесън и домати запалва искрата на един романс, но слога точката на друг. С течение на времето съдбите на учениците се преплитат, а ястията на Лилиан надхвърлят пределите на ресторанта и нахлуват в скритите кътчета на живота им с често неочаквани, но винаги изумително вкусни резултати.

Училище за вкусове и аромати е и задължително четиво за студенти и практици по енергийно лечение. Защото изцелението може да се намира във всяка една ситуация: в кабинета на лекаря, на масата на лечителя и дори в кухнята.

Ако обичате да четете или обичате храната, или обичате четенето за храна и готвене, не чакайте, а се потопете в едно от най-чудесните Гурме четива на сезона.

Ерика Бауъмайстър е родена през 1959 г. в Калифорния. Завършила е колеж в родния си щат. След това придобива докторска степен по литература във Вашингтонския университет, където по-късно преподава. Любовта й към бавната храна и бавния живот се е зародила по време на двугодишния й престой в Северна Италия.

Училище за вкусове и аромати ще намерите в книжарниците, големите търговски вериги и онлайн.

от Меню Май 2011
Коментари