Начало За нас Реклама Контакти

Търси се най-добрият готвач на България за 2018

Снимка за Търси се най-добрият готвач на България за 2018

Над 120 готвачи, сладкари и пицари ще се състезават по време на Националната кулинарна купа на България от 19 до 21 април в Палата 2 на Международен панаир Пловдив. В 11-тото издание на състезанието ще се присъдят награди в следните категории:

 • Готвач на България 2018
 • Метро Кулинарен отбор на България 2018
 • Сладкар на България 2018
 • Млад готвач на България 2018
 • Млад хлебар-сладкар на България 2018
 • Най-добър пицар на България 2018 за купата на Bg Pizza School
 • Телешко за купата на Ростар
 • Паста Surgital за купата на Делита трейд

Всяко от отделните съревнования има своите теми и правила. Например кулинарните отбори ще трябва да приготвят тристепенно меню с интерпретация на супа с трюфели на Пол Бокюз; основно ястие с пъдпъдъци, грозде и коняк и вариация на лимонов тарт с меренг за десерт. На следващия ден ще се изправят пред предизвикателството на черната кутия, в която има продукти, известни само на организаторите на купата. Отборите, съставени от главен готвач, готвач и сладкар, отново ще готвят меню от три позиции, без ограничения в темите, но само със съставките от кутията. 

За претендентите за най-добър готвач на България за 2018 изпитанието на черната кутия ще е предшествано от представяне на собствения им поглед върху родопския пататник, но със свинско месо, за предястие и основно от агнешки котлети или контрафиле с ориз, дреболии, спанак и мента.

Темите на сладкарското състезание са в духа на родния феномен на хиперпатриотизма и ще предизвикат участниците да създадат скулптури от шоколад или захар, вдъхновени от идеята за България като люлка на цивилизацията и от тракийските златни съкровища. Второто изпитание е свързано с българската роза, като десертите, който ще приготвят състезателите, трябва да са с българско саламурено сирене и да са украсени с български шевици.

Междувременно в обособената Метро зона признати български и чужди готвачи ще представят своите идеи за традициите и развитието на гастрономията.

Националната кулинарна купа на България се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи.

от Людмил Хайдутов Апр. 2018
Коментари