Начало За нас Реклама Контакти

Три дегустационни вечери, трима шеф-готвачи

Снимка за Три дегустационни вечери, трима шеф-готвачи

Предстоящият пети Гастрономически фестивал в Банско, който ще се проведе от 4 до 20 ноември тази година в Premier Luxury Mountain Resort, ще бъде гарниран с присъствието на изключителни професионалисти. Тук ви представяме тримата шеф-готвачи от чужбина, които ще предложат на гостите на фестивала изискани и интересни дегустационни вечери.

Средиземноморска и гурме кухня с шеф Джорди Естеве
5 ноември, Premier Luxury Mountain Resort, Банско

Джорди Естеве е сред най-интересните и обещаващи каталунски шеф-готвачи. Дългогодишният професионален опит на шеф Естеве в парижкия L’Ambroisie (с три звезди от Мишлен), в Girasol в Аликанте (с две звезди от Мишлен) и в прословутия Berasategui в Сан Себастиан (с две звезди от Мишлен), допълнен с пътувания до Япония и работа в луксозни хотелски ресторанти, са му помогнали да придобие широк спектър от умения, които му позволяват да комбинира и създава уникални кулинарни творения. Този талантлив готвач владее до съвършенство както класическите, така и и съвременните кулинарни техники, благодарение на което намира перфектния баланс в своите ястия. Стилът му е базиран на качество и креативност и е кръстоска от каталунските традиции и авангард. Джорди Естеве е виртуоз, вманиачен в качеството на продуктите, с които работи.

Седемстепенното меню на 5 ноември вкючва съблазни като тартар от скариди панчуда с малини, хумус и емулсия от тамаринд, крем от диви сезонни гъби с белтък и черен трюфел и печено на слаб огън яренце с пяна от пушено сирене идиасабал, зеленчуци и сос от сушени кайсии.

Модерна кантонска кухня с шеф Алси Син
11 ноември, Premier Luxury Mountain Resort, Банско

Шеф Алси Син посвещава своята творческа натура на кулинарното изкуство, а най-голямата му професионална страст са продуктите. Първите му стъпки са свързани със средиземноморската и италианската кухня, но като професионалист в неспирно развитие, той се среща последователно и с полинезийската кухня, после и с японската, перуанската, сиамската и кантонската гастрономически традиции. Бил е главен готвач и консултант на десетки ресторанти по света, а сега e шеф-готвач на ресторант Линг-Линг в Миконос, част от световната верига Hakassan.

На 11 ноември, петък, шеф Алси Син ще предложи на гостите на петия Гастрономически фестивал Премиер в Банско своята интерпретация на модерната кантонска кухня. Ето какво сподели той по този повод: 

Кантонската кухня е популярна по света най-вече с малките хапки, наречени дим сум. Най-просто мога да обясня, че те са подобни на ордьоврите във френската кухня. Дим сум буквално означава „да докоснеш сърцето си" и представлява разнообразни кнедли, ястия на пара и други вкусни неща. Избрах кантонската кухня, не само защото се характеризира с древни китайски техники и висши кулинарни умения, но и заради разнообразието от продукти, които включва, непознати за повечето хора. Едно от нещата, които ще приготвя за Вас, е именно дим сум. Вярвам, че българските гости ще се впечатлят от силните и уникални нови вкусове, както и от изненадващите комбинации от кантонски съставки.
 

Новата гръцка кухня с шеф Димитриос Пампорис
12 ноември, Premier Luxury Mountain Resort, Банско

Шеф Димитриос Пампорис е известен и талантлив професионалист, вдъхновен от разнообразието и богатството на гръцката кухня. Стреми се да модернизира традиционните кулинарни изкушения на Гърция като използва специални местни продукти и прилага собственото си въображение и усет, отивайки далеч отвъд границите на дзадзики, както пишат за него в Rolling Pin. Освен че е носител на престижни награди, той е причината ресторант Апокалипсис в Патмос да е обявен за Най-добър ресторант в Гърция.

Не може да се създаде едно първокласно ястие без първокласни съставки, казва шеф Пампорис. Първо трябва да се научите от къде идвате, преди да предприемете следващата еволюционна стъпка, продължава той. Димитриос има голям принос за популяризирането на гръцката кухня по света.
Осемстепенното меню за дегустационната вечеря на шеф Димитриос Пампорис на 12 ноември включва творения като бугаца с патешко и йогурт, бадемови курабии с дзадзики и черен чесън и прасоселино - свински бузи, пай с целина и пушена змиорка от Арта.

от Меню Окт. 2016
Коментари