Начало За нас Реклама Контакти

Тера Мадре Салоне дел Густо 2018 завърши, но кампанията на Слоу Фуд срещу промяната на климата продължава

Снимка за Тера Мадре Салоне дел Густо 2018 завърши, но кампанията на Слоу Фуд срещу промяната на климата продължава

Голямото международно събитие, посветено на вкусната, чистата и честната храна, завърши на 24 септември с обещанието на над 7000 делегати от 150 държави да продължат промяната на хранителната система и когато се приберат у дома. Затова в Торино беше дадено началото на световната кампания Храна за промяна, която да привлече вниманието върху връзката между храната ни и климата.

 

 

Промените в климата са глобален проблем за всички хранителни общности, които участваха в Тера Мадре Салоне дел Густо 2018. Много от тях представиха своите огромни ежедневни затруднения, предизвикани от климата и от бедствията, чийто брой непрекъснато се увеличава. Тези хора, които работят в природата, от кенийските пастири до сами – коренните жители на Северна Европа, от средиземноморскките рибари до андинските фермери, наблюдават последствията от промяната в климата, наречени „най-голямото предизвикателство, пред което някога е било изправено човечеството“ от индийския писател Амитав Гош по време на една от конференциите на форума.

През следващите месеци Слоу Фуд общностите ще се обединят около посланията отправени от техните представители на Тера Мадре Салоне дел Густо през петте дни на събитието, като ознаменуваха връзките, които обединяват хората, споделящи любовта към храната и Земята.

 

Тера Мадре Салоне дел Густо е място, където любители готвачи и звездни шефове от цял свят работят едни до други, където културните различия се сливат, а идеологиите и съперничествата се преодоляват. Тук готвачи от Ливан и Израел споделиха една кухня и взаимни съвети, а финландски шеф с филипински произход представи забележителен кулинарен фюжън. Руски готвачи пък участваха в 33 от дегустациите и работилниците на събитието, а няколко държави, като Грузия например, представиха своето земеделско и гастрономическо разнообразие за първи път с помощта държавните селскостопански институции.

Засилването на връзките в различните региони се улеснява от многобройните събития, които ще се проведат в най-близко бъдеще: новото издание на Тера Мадре Северни страни (тази година Гренландия за пръв път беше представена в Торино) и Тера Мадре Бразилия в щата Баия. В Куба и Колумбия пък се изгражда мрежата от агроекологични ферми Финка Слоу. Производителите от новите юкатански президиуми и голямата делегация от Хаити, както и азербайджанският екип на проект за устойчив туризъм в страната споделиха пред публиката на Тера Мадре ентусиазма от работата си, а колегите им от платформата Слоу Травъл от Каринтия, Австрия, представиха изключително положителни резултати.

 

Много шеф-готвачи, сред които Матео Бронето от торинския ресторант Del Cambio, заявиха отговорността си за възстановяване на използването на местните продукти от малки производители и за работа в училищата, където да обучават децата как да се хранят пълноценно. Кампанията Храна за промяна #foodforchange ще започне именно с тези готвачи, които са и важни публични личности и идеите им ще бъдат бързо популяризирани.

 

 

Движението Сло Фуд ще направи всичко възможно да привлече вниманието към климатичните промени, които са днешната реалност за човечеството, въпреки че мнозина все още не искат да признаят сериозността на проблема.

Ричард Макарти, изпълнителен директор на Слоу Фуд САЩ, заявява, че с приключването на Тера Мадре Салоне дел Густо 2018, започва работата за повишаване на осведомеността чрез два месеца на пълно оттдаване на цялата мрежа на Слоу Фуд в борбата с климатичните промени. Храна за промяна е покана за всички „слоу фудита“ да поемат предизвикателство между 16-ти и 22-ри октомври. За една седмица всеки може да избере дали да готви само с местни продукти, дали да спре да яде месо или да намали хранителните отпадъци до нула. А още по-добре – да поеме трите предизвикателства наведнъж.
 

Според броя на хората, участващи в кампанията, Слоу Фуд заедно с групата Indaco2 от Университета в Сиена ще изчисли колко еквивалента на въглероден диоксид са били спестени благодарение на колективните действия.

Кампанията Храна за промяна, която продължава работата на форума Terрa Madre Salone del Gusto 2018, кани всеки да предприеме всичко необходимо и възможно, за да помогне за спасяването на планетата.
#foodforchange

 

Септ. 2018
Коментари