Начало За нас Реклама Контакти

Тера Мадре Балкани пътува за Брюксел

Снимка за Тера Мадре Балкани пътува за Брюксел

5-то издание на Тера Мадре Балкани (Terra Madre Balkans) – срещата, обединяваща хранителни общности от Югоизточна Европа – ще се проведе в столицата на Европейския съюз от 21 до 23 май 2018.

След четирите издания в София (2010 и 2012), Дубровник (2014) и Тирана (2016) представителите на мрежата Тера Мадре Балкани са решили, че нейният глас трябва да бъде чут в центъра на европейския дебат в година, която е от решаващо значение за бъдещето на новата Обща селскостопанска политика.

Над 100 делегати от 9 страни (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна Гора, Република Македония, Румъния и Сърбия) ще се съберат в Брюксел, за да представят многообразието и потенциала на Тера Мадре Балкани – една мрежа с дълбоки корени в региона, с хиляди поддръжници, 24 президиума на организацията SlowFood, над 100 хранителни общности, 50 шеф-готвачи и 15 образователни програми за хранене и вкусна кухня.

Дом на огромно множество от малки земеделски стопани в ЕС, Балканите пазят забележителни земеделски похвати и традиции в кухнята. Този потенциал често не успява да се развие поради разминаване между политиките, тяхното прилагане и действителната ситуация. Предстоящите месеци ще бъдат от решаващо значение за определянето на пътищата за развитие на новата Обща селскостопанска политика, чиито последствия с особено голяма сила ще се отразят на новоприетите страни членки на ЕС, и на страните кандидати. Представителите на Slow Food са убедени в холистичното виждане, че реформата на ОСП трябва да включва не само производството на храни, земеделието и търговията, но също и качеството на храните и околната среда, здравеопазването, управлението на ресурсите и земята, екологията, социалните и културните ценности. Разглеждана по този начин, ОСП би могла наистина да осигури устойчиво развитие на селските райони и с това да спомогне за задълбочаване на интеграцията в ЕС.

Тера Мадре Балканище даде своя принос чрез поредица от мероприятия, целящи да покажат скрития потенциал на Балканите – от политически дебати до дегустации на храни и изграждане на мрежи от производители на занаятчийски храни от региона.

Тера Мадре Балканисе провежда в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, което насочва специално внимание към Западните Балкани и тяхното бъдеще в ЕС. Ето защо фокусът на тазгодишното издание ще бъде конференцията Потенциалът на Западните Балкани за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция. Тя ще се състои във вторник, на 22-ри, в Европейския парламент, като домакини ще бъдат представители на пет от членките на Парламента: Владимир Уручев и Андрей Ковачев (България), Адина-Йоана Валеан (Румъния) и Дубравка Шуица и Ивана Малетич (Хърватия). Акцентът на конференцията ще бъде потенциалът на Балканите за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция. Международният ден на биологичното разнообразие, 22 май, ще се отпразнува с изложба и дегустация на храни, представящи биоразнообразието на Балканите, пред столовата на Парламента. Продуктите ще бъдат от региона и ще са подбрани от президиумите на Slow Food  и Съкровищницата на вкусовете (Ark of Taste).

Българският шеф-готвач Георги Бойковски ще представи под различни форми кисело мляко от български автохтонни породи в столовата на Европейския парламент.

Конференцията Бъдещето на традиционните балкански храни на 23 май ще разкрие в дълбочина нуждите, ограниченията и потенциала на балканските производители занаятчии и как те да добавят стойност към храните си чрез схемите за качество на ЕС (ЗНП/ЗГУ). Конференцията се организира в партньорство с ГД Агри, а домакин ще бъде Постоянното представителство на България в Брюксел.

На 22-ри вечерта, вторник, ресторанти от сдружението на шеф-готвачите на Slow Food в Брюксел ще бъдат домакини на поредица от вечери с участието на гостуващи шеф-готвачи от балканските страни. В партньорство те ще създадат специални менюта, представящи богатството на балканското гастрономическо наследство, което все още е непознато на мнозина.

Петото издание на Тера Мадре Балкани е организирано от Слоу Фуд Балкани заедно с членове на групата на ЕНП в Европейския парламент от България, Хърватия и Румъния, които участват в делегациите на ЕП във връзка с отношенията със Западните Балкани, като събитието се осъществява благодарение на приноса на Европейската комисия и Постоянното представителство на Република България в ЕС.

Апр. 2018
Коментари