Начало За нас Реклама Контакти

Тера Мадре Балкани 2016 започва в Тирана през юни

Снимка за Тера Мадре Балкани 2016 започва в Тирана през юни

Да поставим фермерите на първо място е основната тема на Тера Мадре Балкани 2016 - форума на балканските Slow Food общности, който се провежда на всеки две години. Между 2 и 6 юни 350 делегати от 12 страни (Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Италия, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора) ще се срещнат в Тирана.

Тази година темата на събитието подчертава необходимостта от това да поставим на първо място, в центъра на политическата сцена, малките производители на храни с техните специфични и общи черти, така че да се гарантира устойчивото развитие на Балканския регион.

Terra Madre Balkans 2016 ще бъде почетено от участието на министъра на земеделието г-н Едмонд Панарити, министърката на икономиката, г-жа Милва Економи, министърката на културата, г-жа Мирела Кумабру и кмета на Тирана, г-н Ерион Велиай. Карло Петрини, президент на Slow Food, ще участва както в приветствената среща на 2 юни, така и на церемонията по откриването на следващия ден.

На централния площад „Майка Тереза“ в Тирана ще бъде организиран пазар, където в повече от 50 шатри посетителите ще могат да открият огромно разнообразие от продукти от различни балкански хранителни общности. Много от тези храни и напитки са включени в Съкровищницата на вкусове, каталога на Slow Food за хранителното биоразнообразие по света.

Участието на България ще е повече от емблематично, след като столицата ни беше двукратен домакин на събитието през 2010 и 2012. Българската делегация е разнообразна по състав: производители на храна, готвачи, учени, представители на НПО, журналисти, ученици. Президиумите, които ще се представят са тези за зелено сирене от Черни Вит, нафпавок и смилянски фасул. Освен това участие ще вземат и производители от конвивиумите в Шумен, които работят с източнобалканската свиня, и Куртово Конаре, които са се посветили на връщането на стопанското значение за селото на куртовската капия и розовия домат. Софийският ресторант Багри в лицето на готачът Ботьо Огнянов и помощничката му Бианка Димитрова пък ще се представи в изградената на площада кухня с кулинарно шоу, посветено на съвременната интерпретация на традиционната българска кухня.

Terra Madre Balkans 2016 предлага и конференции и дискусии фокусирани върху многофункционалното селско стопанство, законовите права на малките фермери, социалната страведливост, селския туризъм, маркетингa на занаятчийските храни, като се отчитат стандартите, налагани от присъединяването към ЕС.

В Тирана ще бъде представен и предстоящият световен Slow Food форум Теrrа Madre Salone del Gusto, който ще се състои в Торино, Италия, от 22 до 26 септември 2016. Това е едно от най-значимите в световен мащаб събития, посветени на занаятчийските храни и малките производители на храни. Последното издание през октомври 2014 привлече 220 000 посетители от над 60 страни. В него участваха повече от 3000 делегати от около 160 страни, а на огромния пазар се представиха над 1200 изложители от 100 страни, включително от 300 призидиума на Slow Food и 400 хранителни общности от мрежата Тера Мадре.

Тера Мадре Балкани е първата по рода си мрежа, която е дълбоко свързана с територията и обединява участници от различни страни на един регион:.над 1000 привърженици, 24 президиума на Slow Food, 100 хранителни общности, 50 готвачи, 15 образователни програми, свързани с храненето и възпитаването на вкуса в училище, и над 280 продукта от Балканите, включени в Съкровищницата на вкусове на Slow Food.

Четвъртото издание на Тера Мадре Балкани се организира в рамките на проект ESSEDRA, съфинансиран от Европейския съюз ГД „Политика за съседство и преговори за разширяване“ и реализиран от Slow Food с цел подпомагане на процесите на интеграция на балканските страни към ЕС чрез укрепване на гражданското общество и неговия капацитет да влияе върху политиките, като популяризира устойчиви модели на селско развитие.

 

от Меню Май 2016
Коментари