Начало За нас Реклама Контакти

Световният Slow Food форум Terra Madre ще събере десетки хиляди в Торино за 11-ти път

Снимка за Световният Slow Food форум Terra Madre ще събере десетки хиляди в Торино за 11-ти път

Организирано от Slow Food, италианския регион Пиемонт и столицата му Торино, 11-то издание на Terra Madre Salone del Gusto – най-важния световен форум за културата на хранене, ще се проведе от 22 до 26 септември 2016. Пет хиляди делегати от 160 страни, над 800 изложители, 300 президиума на Slow Food и 500 Terra Madre хранителни общности ще вземат участие в събитието. Лозунгът на тазгодишното издание на форума е "Да обичаме Земята!"

В красивия парк Валентино, на брега на река По, ще бъде разположен Международният пазар, на който производителите сами ще представят хранителното разнообразие на света. От многобройните щандове15 ще са посветени на продукти от балканските президиуми и хранителни общности. По-голямата част от тази площ е предоставена чрез проекта ESSEDRA, съвместно финансиран от Европейския съюз, който има за цел да подпомогне процеса на европейска интеграция на страните от Балканите чрез укрепване на гражданското общество и на способността му да влияе върху политиката и да насърчава устойчиви модели за развитие на селските райони. Този проект също така допринесе за създаването на пет нови президиуми на Slow Food, които ще присъстват тази година в Торино:

 • Розов домат от Куртово Конаре, България – този сорт е известен в странаta със своята сладост и се използва заедно с куртовската капия за направата на изключително вкусни лютеници.
 • Пелешачки вареник от Хърватия е от типичните вина от южна Далмация. На полуостров Пелешац то се прави изключително от местния сорт плавац мали, цветът му варира от кървавочервен до тъмен карамел и има силен плодов аромат с нотки на мед и марсала.
 • Станушина от Република Македония е гроздов сорт от черноморското семейство и е бил отглеждан на стръмните му брегове от древността. Това грозде се използва за направата на коминяк - рубиненочервено вино с аромат на ягоди, малини и сушени плодове, както и за мадзун – напитка, използвана като лек при чернодробни проблеми и при възпаление на дихателните пътища, както и като заместител на захар в готвенето.
 • Президиумът за македонската медоносна пчела е създаден с цел да се опази местният вид Apis mellifera macedonica, който е разпространен oт източна Албания до централна България.
 • Прасето базна от Румъния е кръстено на общината със същото име в областта Сибиу, където е предпочитано заради своята издръжливост и заради качеството на месото, което е подходящо за производството на суровосушени колбаси. 

Мрежата на Slow Food в България ще е домакин на най-голямата балканска изложбена площ с три щанда, където посетителите ще имат уникалната възможност да се запознаят с богатството на българската храна, включително известното зелено сирене от Черни Вит, млечни продукти от каракачанска овца, суровосушения колбас нафпавок от Горно Драглище и месни произведения от източнобалканска свиня. На отделен щанд ще се представят хранителни продукти от Странджа.

Конференция, посветена на запазване на биоразнообразието на Балканите, ще оцени приноса от четирите години на проекта ESSEDRA, който доведе до идентификацията на над 300 продукта от Съкровищницата на вкусовете в района и до цялостна програма за подкрепа на достъпа до пазари на малките фермери с техните традиционни продукти, както и до определяне на предстоящите предизвикателства.

Това е само един от над 50-те конферентни форума по време на Terra Madre Salone del Gusto. На останалите ще се обсъжда как потребителите могат да влияят върху неустойчивото производство храна от мултинационалните компании, какви са възможностите на традиционното земеделие и съвременната наука да осигурят световна прехрана, как градското градинарство променя обществото и какво може да се предприеме срещу засилващото се влияние на селскостопанската мафия. Сетовнопризнатите шеф-готвачи Мишел Бра и Оливие Роланже, както и албанският им колега Алтън Пренга ще говорят за неразривната връзка между кулинарното изкуство и локалните природни и социални условия.

Множество дегустации, кулинарни класове, градски турове и тематични вечери ще се проведат през петте дни на глобалния форум, за да разкрият поне малка част от неописуемото хранително разнообразие на света.

 
 
 

от Меню Авг. 2016
Коментари