Начало За нас Реклама Контакти

Slow Food обяви нова кампания срещу климатичните промени

Снимка за Slow Food обяви нова кампания срещу климатичните промени

На 1 октомври завърши седмият Международен конгрес на Slow Food. Той се проведе в присъствието на 400 делегати от 90 страни в Чънду, столицата на провинция Съчуан, Китай. Градът не е избран случайно – това е един малкото градове на гастрономията според ЮНЕСКО наред с Парма, Италия; Тусон, САЩ; Газиантеп, Турция и др.


Делегатите вечерят с традиционни ястия от Съчуан

На конгреса освен членовете на Международния съвет (43 души от 35 държави) и председателя на Slow Food (Карло Петрини), бяха гласувани и шест изявления, които ще определят работата на световната организация през следващите три години. Тези документи се отнасят за изключително сериозни въпроси като връзката между селското стопанство и производството на храна с климатичните проблеми; ролята на Slow Food за възстанояването на хранителните системи в Африка; изчезването на културното и биологичното разнообразие; използването на знанията на автохтонните общности за преодоляване на съвременните проблеми с храната и околната среда; осигуряване на широк достъп до традиционните знания чрез концепцията за „разпръснат университет“; борба за намаляване на използването на пластмаса и особено на микропластмаси в хранителните вериги, както и в козметичната индустрия.


Каррло Петрини, председател на Slow Food

В своята заключителна реч Карло Петрини заяви: „Този конгрес отново потвърди това, че отхвърляме настоящия модел на развитие. Тези дни на работа и споделяне на знания в мрежите на Slow Food и Terra Madre показаха, че алтернативен модел съществува и че той е успешен.“

По време на конгреса беше обявена новата кампания на Slow Food, наречена Меню за промяна. Чрез нея глобалната организация с помощта на своите членове и симпатизанти ще представи възможностите на всеки човек да помогне за предотвратяване на климатичните промени чрез промени във всекидневния живот.

Slow Food отправя пред всеки предизвикателството Eat Local от 16 октомври до 5 ноември:
 yes поне два пъти седмично да се храни само с ястия от традиционни местни продукти;
 yes поне веднъж седмично да пазарува от фермерски пазари;
 yes да консумира само месо от свободно отгледани животни;
 yes да не купува вносни храни или такива, произведени по далече от 330 км.

Участниците в предизвикателството могат да споделят своите вкусни и устойчиви преживявания на страницата на Eat Local Challenge, а трима от тях ще спечелят пътуване до Торино, Италия, по време на световния Slow Food форум Terra Madre през есента на 2018 г.

Регистрирайте се за предизивкателството Eat Local

Освен с лична промяна всеки може да помогне на усилията на Slow Food чрез осъществяването на различни дейности и организирането на събития под надслова Да сготвим по-добро бъдеще (Cook Up a Better Future). Какво може да се направите:

 yes измислете меню със сезонни продукти и такива от Съкровищницата на вкусовете от района, в който живеете, като така ще намалите влиянието на храната ви върху климата;
 yes ако сте готвач, срещнете се с ваши колеги и и запознайте с кампанията Меню за промяна;
 yes организирайте обучителни събития;
 yes кооперирайте вашата организация с други, които работят по темата на климатичните промени;
 yes ако притежавате ресторант, измислете ястие и използвайте част от приходите от него за подкрепа на проекти на Слоу Фуд;
 yes органзирайте посещения в устойчиви ферми и се срещнете с дребни производители на храна;
 yes организирайте вечери с тези хора, като така ще им дадете възможност да разкажат своята история и да споделят знанията си;
 yes обявете понеделник за своя ден без месо.

Ако нямате възможност да осъществите подобни инициативи, може да помогнете на Слоу Фуд за провеждането им чрез дарение.

Как може да подкрепите Slow Food 

от Людмил Хайдутов Окт. 2017
Коментари