Начало За нас Реклама Контакти

СкараБар, домът на истинската скара

Снимка за СкараБар, домът на истинската скара

Има заведения, които изграждат репутацията си с течение на годините и постепенно си извоюват място в градския пейзаж. Има и други, които още с появата си дават заявка, че са по-различни от останалите и почти светкавично си спечелвата редовна клиентела. Софийският СкараБар е от вторите и това е съвсем закономерно. Всъщност по-правилно е да се каже софийските СкараБар, защото заведенията с това име са две, а може би някой ден ще се появи и трето.

Създателите на СкараБар са хора доказали, че трудно правят компромиси, с каквото и да се захванат. Основният мотор на идеята е Станислав Раковски – познат като идеолог и собственик на „Отвъд алеята, зад шкафа” - ресторант, който се превърна почти в мит, докато съществуваше. Още преди "Алеята" Станислав трупа опит на всички нива в ресторант в Гърция, където учи археология. Яна Петкова и австриецът Валтер Ватцин са заедно със Станислав от самото начало на СкараБар и както самите те казват, играят ролята на коректив и подкрепят неговата идея. Самият факт, че трима, на пръв поглед толкова различни хора, са се обединили около вярата, че семплата храна може да се превърне в истинска одухотворена наслада, говори достатъчно за намеренията им. Яна е един от утвърдените винени журналисти и консултанти у нас и е част от екипа на DiVino, а също и един от създателите на винобара Grape Central. Валтер пък е строителен инженер по професия и дълго е работил основно като такъв, но привързаността му към вкусните неща в живота го задържа в България.

Тримата се събират редовно и си готвят, докато изяснят какво искат. А то е много просто: заведение, в което да се предлагат само меса на скара, и то качествени меса. Станислав идва от ресторант, който е доста тежък като сервиз и като кухня. Така че иска да направят нещо по-леко. „Важното беше, че изчистихме концепцията и се съгласихме, че всичко ще бъде много просто”, единодушни са и тримата. Всъщност гръцката нишка прокарана от Станислав се долавя именно в идеята за семпла кухня. Името СкараБар се ражда след истински брейнсторминг и в крайна сметка изразява най-добре идеята зад това ново приключение.

Истинският дебют е през октомври 2008 г., когато отваря СкараБар 1 в сградата на театър Сфумато, в парка "Заимов". Мястото се оказва ключов аргумент за избора. Днес и тримата са категорични, че са извадили голям късмет, защото основното им желание е било да има градина. Действително, въпреки че се намира в широкия център на София, СкараБар 1 създава усещането за отдалеченост от динамиката на града. От доста неугледно място, с активната намеса и на общината, тази част на парка "Заимов" постепенно се превръща в значително по-приветливо пространство. Интериорът пък предлага приятно и непретенциозна задушевност.  

Основната част от краткото меню остава неизменна от началото до днес: вратни пържоли, кюфтета, кебапчета, наденички и шишчета. Скарата е основата, върху която се гради всичко останало, а то е също много просто: няколко свежи салати и традиционни мезета като кьопоолу, печени чушки в зехтин и чесън или пък подлучени тиквички. В СкараБар се обръща специално внимание на продуктите. От началото до днес се работи с един и същ доставчик на месо, а каймата се приготвя по собствена рецепта. Месата се пекат само на жар от дървени въглища, зеленчуците са винаги пресни и свежи, а картофите - истински. Десертите също се приготвят на място.

През 2010 се появява и СкараБар 2, на ул. "Георги Бенковски". Това е типичният градски ресторант с гледка през витрините към една от най-старите и чаровни софийски улици. Интериорът е семпъл и светъл, а някои оригинални детайли по стените са спомен за „Отвъд алеята, зад шкафа”. Допълнителен щрих към атмосферата добавят снимките на най-добрите графити от София и Атина. За разлика от първия СкараБар тук има и винен магазин със селекция от над 30 вида вина. Концепцията не е изненада - да не забравяме, че един от създателите на СкараБар е Яна Петкова. Поначало виното в СкараБар 1 и 2 се дели на "евтино" и "скъпо". Виното на къщата, или така нареченото "евтино" вино, идва от кооператива Marenon в Южна Франция. Избата се намира в прочутите райони Люберон и Ванту на областта Прованс. "Скъпото" вино е изненадата и наградата за любопитните в СкараБар, които ще оценят немасовите и редки вина.

от Любомир Бояджиев Ноем. 2013
Рецепти по темата
Коментари