Начало За нас Реклама Контакти

"Да готвиш означава да разказваш истории", се казва в една стара шведска поговорка, "а да готвиш скандинавска кухня означава да преоткриеш миналото". Тази скандинавска кухня, която по нашите земи е почти изцяло непозната, е в центъра на нашето внимание този месец.

Там, където според Шекспир имало нещо гнило, всъщност всичко си е наред. Датчаните се славят с великолепни млечни продукти, както и със своето свинско. Клишето, макар да е доста неудачно да се сравнява месо с писател, гласи, че то е по-известно и от Андерсен. Но истината е, че датското свинско е познато в цял свят със своята крехкост и с нежната си сланинка, която след изпичане се стопява в хрупкава тънка коричка. Не е случайно, че говорейки за датските продукти, е редно да се започне с месото: отправяме се на север, от другата страна на голямото гастрономическо разделение между юга и севера, което слага чертата между домата, зехтина, рибата, виното и картофа, маслото, бекона и бирата.Що се отнася до датската традиционна кухня (като изключим това, че в Копенхаген може да опитате всяка световна, за която ви хрумне), тя означава качествени продукти, съчетани с много ясни правила.

Погледнем ли малко по на север, стигаме до Швеция. Тамошната кухня е семпла и лесна, с основните черти на селските гозби и храни - хляб, колбаси, сирене, риба и дивеч. На прословутата си маса шведите често слагат кайма, интересни сладкиши, както и местни продукти, например горски плодове, гъби, различни билки и млечни продукти.

В Швеция лятото е по-късо, а студеният сезон сякаш няма край. Това, разбира се, е довело до специфични обичаи, обреди и празнични ястия. Те предлагат типичните за страната продукти и отразяват шведската култура и географско разположение. В сравнение с много други народи шведите водят доста по-здравословен живот. Хлябът им, мармаладът и много други храни си ги приготвят в домашни условия. При сервирането всичко се слага на трапезата и всеки сам си сипва. Дори и тортите не се нарязват предварително, а всеки сам си отрязва парче според апетита. Минава за неучтиво човек да не си изяде всичко в чинията.

В кухнята финландците са повлияни до голяма степен от своите съседи. Основните храни са картофи, риба и различни видове меса. Макар че страната на десетте хиляди езера не минава за рай за кулинарите, и там се предлагат някои забележителни специалитети.

Повече за скандинавската кухня и много рецепти от кухнята на викингите в 16 брой на списание Меню.

Май 2007
Коментари