Начало За нас Реклама Контакти

Шоколад с грижа за планетата

Снимка за Шоколад с грижа за планетата
Шоколад Original Beans от какао керафат от Нова Гвинея

Във Vintage club - магазин за вкусове и аромати ще откриете уникална селекция от шоколади bean to bar и one bar one tree, направени с какао от справедлива директна търговия, което е получено при внимателни грижи към земята, дъждовните гори и какаовите плантации. Може да ги закупите и онлайн.

Днес, 7 юли, е Световният ден на шоколада. Стотици милиони са хората, които може да припознаят този ден и да отпразнуват сладостта на блокчетеата, но все повече този ден се превръща във време за равносметка за условията - социални и екологични, при които се произвежда какаото. Ще ви разкажем за една млада компания, която е поела отговорността за малките производители, околната среда и своите клиенти.

Шоколадът е специална храна – неговите съставки носят радост на любителите му по всевъзможни начини, дори и на чисто биохимично ниво. Изследвания показват, че 40 г тъмен шоколад на ден намаляват количеството на стрес хормона кортизон при хора с различни нива на безпокойство. За съжаление масовият добив на какао е отрасъл, който нанася почти непоправими щети на тропическите и екваториални гори, както и води до жестоко социално неравенство като робско използане на детски труд и нищожно заплащане на производителите.

Затова социалната и екологичната отговорност на производителите на шоколад е също толкова важна, колкото и качеството на продуктите им.

През 2008 Филип Кауфман напуска работата си като експерт по бизнес и биологично разнообразие в ООН, за да създаде компанията Original Beans. Оттогава, спазвайки мотото си One bar: one tree (Един шоколад – едно дърво), екипът на фирмата е осигурил засаждането на над 1 000 000 дръвчета в тропическите гори на Амазония, Африка и Нова Гвинея. „Нашият начин да съхраним най-забележителните гори в света е да предлагаме възможно най-вкусните продукти, които тези гори ни предоставят,“ обяснява Филип Кауфман,“И за да се отплатим, ние засаждаме или опазваме по едно дърво за всеки продаден артикул.“

Така всяко произведено, закупено и изядено блокче шоколад Original Beans ни свързва директно с люлката на живота - чудотворните дъждовни гори. На тях и на неописуемата екосистема, която поддържат, освен огромното количество отделен кислород и поддържането на световния климат, дължим и безценното какао. Защото единствено там какаовите дръвчета могат да живеят пълноценно.

Шоколадите на Original Beans от автентични сортове какао може да намерите във Vintage Club – магазин за вкусове и аромати (София, ул. "Лъчезар Станчев" 5, Sopharma Business Towers) и на vintageclub.com.

Original Beans са осъзнали, че активното засаждане е най-добрият начин да се защитят и съхранят първичните дъждовни гори и затова изграждат заедно с местни партньори разсадници за какаови фиданки от типични за регионите сортове, както и за дървета, под чиито корони да растат те. Осъществяват и обучителни програми за опазване и възстановяване на горите и помагат за засаждането на буферни зони около резерватите с дъждовни гори. Новите какаови дървета генерират доход за фермерите след три години, а останалите засадени видове пък им осигуряват допълнителна храна и дърва за огрев.

Социалната отговорност на Original Beans не се изчерпва само с устойчивото управление на биоразнообразието в районите, от които купуват какаото за новите шоколади. Компанията е член на организацията Direct Cacao и според правилата ѝ заплащат солидарно висока цена на какаовите ферми, почти два пъти повече, отколкото в системата на fair trade. Разбира се, качеството на първичната суровина е съвсем близко до идеалното.

Вкусът на какаото не зависи само от гените на растението - също като при виното, почвата и климатът са не по-малко важни фактори. Ето защо се прави разлика не само между многобройните сортове какао, но и между различните зони на произход. Original Beans търси, използва и засажда уникални местни какаови дървета и използва устойчиви методи за култивиране, за да запази дома на какаото – дъждовните гори и тяхното биоразнообразие.

Диво какао от Бени

Бениано е разновидност, наречена на река Бени в Боливийска Амазония, и расте в диво състояние на т. нар. какаови острови – разпръснати горички сред обширни тревисти територии. При всеки дъждовен сезон потоците от Андите буйно се спускат и заливат саваната. На повърхността остават само островите, където процъфтяват какаовите дървета бениано. Дребните зърна на този естествен сорт тежат на половината на обичайните какаови зърна и имат мек, деликатен и плодов вкус.

Поречието на Бени е единственото местообитание на един от най-редките папагали – зеленогърлата ара, Ara glaucogularis, и всички усилия за съхраняването на уникалния хабитат, включително и тези на Original Beans и техните местни партньори, са важни за опазването на великолепната синьо-жълта птица.

Керафат от Нова Гвинея

Тази какаова разновидност с фин вкус е пренесена на големия остров от холандските заселници още по времето на колониализма. По-късно в индонезийската провинция Папуа са засадени хибридни сортове какао, които почти изцяло изместват керафат. Местното население обаче продължава да прави разлика между двете разновидности, затова проектите за възстановяване на традиционния сорт са успешни и Оriginal Beans могат да предложат забележителен шоколад, направен само от Керафат.

Пиура порселана от Перу

Сухата долина на река Пиура в северозападно Перу е родното място на необичайния какаов сорт порселана, чиито зърна са бели и полупрозрачни. Те се характеризират и с много ниско съдържание на горчиви вещества, затова шоколадът от тях е с мек вкус и плодов аромат.
Original Beans изиграват важна роля в опазването на този автентичн сорт, като стимулират възстановяването на насажденията и устойчивото им използване.

Макар компанията да няма собствени производствени мощности, те се доверяват на умели майстори шоколатиери и непрекъснато следят за качеството на продукцията. Основната задача на Original Beans е осигуряването на качествено какао от уникални сортове, което е добито по устойчив начин и с достойно отношение към производителите му. За всеки любител на шоколада е чест, удоволствие и удовлетворение като жител на Земята да опита от продукцията на Original Beans, която за всеобща радост е достъпна и в България.

от Людмил Хайдутов Юли 2016
Коментари