Начало За нас Реклама Контакти

Романът "Сладка теорема" с духа и вкуса на Неапол

Снимка за Романът

Най-новата книга на Gourmet Publishing е в предварителна продажба на VintageClub.bg.

"Сладка теорема" е една забавна, солидно замесена история с дъх на морски дарове, зехтин и лимони, гарнирана с южняшки рецепти и горчиво-сладки сравнения с живота, каквато само италианският юг може да ни поднесе.

Какво ли не се случва в селцето Баучи на стръмния Амалфитански бряг в Южна Италия, за да обърка подреденото ежедневие на Проколо Йовине. Готвач и собственик на един от най-престижните ресторанти на юг от Неапол, човек, уважаващ традицията и стриктно спазващ напътствията на поколения свои предци в кухнята и в живота, Проколо е изправен пред неочаквано предизвикателство: в Баучи предстои да се настани нов ресторант, част от веригата свръхмодерни заведения с молекулярна кухня на телевизионната звезда, шеф-готвача Якопо Тадеи. Завързва се битка с неясен край между защитника на старото и радетеля на новото, между набожността и богохулството. Дали Роза, съпругата на Проколо, жена в разцвета на зрелостта и готварските си умения, ще удържи семейния фронт, или ще поддаде пред чара на телевизионния шеф? А може би тя ще направи ненадейни разкрития, че не всичко е както изглежда и че съвместно съжителство на старото и новото е не само възможно, но и добре дошло.

Франко Ди Маре е известен италиански журналист, в миналото специален пратеник в горещи точки по света, днес водещ на сутрешния блок на РАИ 1, автор на сборници с разкази и романи. Първият му роман, „Не ме питай защо“, е екранизиран със заглавието „Ангелът от Сараево“. След успеха на предпоследната му книга "Кафене на чудесата", чието действие се развива в измисленото селце Баучи, тази нова история отново се случва там, на Амалфитанската ривиера, този път родена от влечението на автора към забележителните кулинарни традиции на родния му Неапол и близките околности.
 

Ян. 2017
Коментари