Начало За нас Реклама Контакти

Говорейки за риби, не можем да подминем алергичните реакции, които те предизвикват у хора с рибна алергия. Повечето риби, предлагани на нашия пазар, както и онези, хващани от въдичари в българските водоеми, съдържат мощни алергени, които могат да доведат до остри алергични реакции. Но това не означава, че всеки човек с рибна алергия е чувствителен спрямо всички видове риби. При близо 40 % от хората с непоносимост към рибни храни алергията се отнася само за определени видове, съдържащи близки по състав алергени. Въпреки това докторите в такива случаи не препоръчват да се похапва риба, защото човек може да прояви алергия и към други видове риба, без предварителни симптоми. Същото се отнася и за т.нар. морски дарове. Докато лангуста, омар и скариди предизвикват алергични реакции, мидите са безопасни, поне откъм тази страна. (От миди можете обаче да се отровите, тъй като те филтрират морската вода и натрупват в тялото си всички токсини.)

Следните видове риби съдържат сродни алергени:
· Треска, хек, езерна сьомга и мерлуза
· Скумрия, риба тон, риба меч
· Щука, бяла риба
· Сардина, херинга, пъстърва, сьомга, аншоа
· Писия, морски език и калкан
· Шаран, лин, мряна

Симптоми:
При алергична реакция се наблюдават най-често следните симптоми:
Стомашни и чревни: Киселини, болки в червата, газове, разстройство, запек, сърбеж в аналната област.

Устна кухина / гърло: Парене на езика, изтръпване на езика и устната кухина, афти, възпаление на венците.

Възможни са и такива симптоми: 

Очи: Зачервяване, сълзене, подути клепачи.

Нос: Хрема, учестено кихане, подуване на лигавиците, хронично възпаление на синусите, анафилактичен шок.

Уши: Сърбеж, зачервяване, херпесоподобен обрив, акне, суха и напукана кожа.

Нервна система: Неспокойство, подтиснатост, главоболие, мигрена, невралгии.

Сърдечно-съдова система: Припадъци, в отделни случаи нарушения на кръвообръщението.

Дихателна система: Затруднено дишане, хронична кашлица

Лечение
При рибната алергия за съжаление не се лекуват причините. Единствената възможност е да се предпазите от възникването й, което означава, че ще ви се наложи да се лишите от всички храни, които могат да предизвикат алергични реакции. Само чрез строга диета ще сте сигурни, че няма да имате проблеми. В случай, че сте с рибна алергия, не бива да ядете:
· Всякаква риба
· Рибни продукти - консерви, супи, рибено масло, пушена риба
· Скрити рибни продукти - по-чувствителните хора реагират и на рибеното брашно, с което се хранят различни селскостопански животни. В такъв случай избягвайте готовите супи, непроверени яйца, пилешки продукти и свинско месо.
· Трябва да внимавате и с консумацията на вино, защото все още някои изби използват изсушен и смлян рибешки мехур за избистряне на виното.
· Силен алергичен потенциал има и смляното рибено месо, от което се правят т.нар. сурими-продукти като "рачени ролца" и други такива.
Ами сега?
Както знаем, рибата съдържа много полезни вещества. Хората с алергия не бива да се притесняват, че лишавайки се от рибата лишават организма си от тези вещества, сред които е и елементът йод. Една част от нужното ни количество можем да си набавим, консумирайки йодирана сол, но специалистите препоръчват и допълнително да се пият хапове. Какви - това ще ви каже вашият лекар.

Февр. 2007
Коментари