Начало За нас Реклама Контакти

Ресторантът на „Вишнева”

Снимка за Ресторантът на „Вишнева”

„Вишните” са най-малкият ресторант с най-голяма история в София. Не най-дълга, но голяма, защото за 13-те си години съществуване спечелиха два пъти престижната награда „Ресторант на годината”. Ако загърбим отличията и славата, те просто останаха неизменно едно от местата, където винаги е „ужасно” вкусно, виното е най-подходящото за избраната храна и където клиентът е специален – желан гостенин, внимателно обгрижен и, пак да кажем, вдъхновяващо вкусно нахранен. А за изпроводяк изпива чашка домашна вишновка от заведението, поднесена върху дантелено мильо – ароматно-сладък и по нашенски буржоазен завършек на един великолепен обяд или вечеря.

Името на ресторанта се дължи на улицата в квартал "Лозенец", наречена „Вишнева” – някога там, над площад „Журналист”, били овощните градини на софиянци. За този по френски приятно домашен и уютно-вкусен ресторант благородният "Лозенец" е правилното място. През „Вишните” едва ли ще минеш случайно, във „Вишните” клиентите отиват нарочно, особено вечер. Масите са четири, местата – 14, а ако протегнеш ръка, можеш сам да грабнеш от плота на бара някоя бутилка червено вино.

Може би салончето, по-малко от домашна гостна, не е по вкуса на мнозина, за които ресторантът е и светско показване и преживяване. Но ако истински вкусната храна, елегантното домашно спокойствие и една интересна и любима компания са най-важни за други, за тях „Вишните” няма равен.

Отдавна е ясно, че един ресторант е добър, когато собственикът му е винаги там. В случая те са двама и са винаги там. Шеф-готвач е Людмил Станков – той измисля менюто и най-често лично приготвя храната, а Нели е в ролята на салонен шеф и сомелиер. С годините те двамата, весело и хармонично семейство, достигнаха сериозни висини в познанията си за храната и виното – вероятно заради огромната си любознателност и трудолюбие, заради вродения си талант да бъдат ресторантьори, но очевидно и благодарене на съзвучието помежду им.

От листа с откровено сезонното меню – кратко, съблазнително и ясно, на човек му се прищява да опита всичко. Ще срещнете воловани с рагу от крехко пуешко филе или гъши дроб с ананас, ябълка и зеленчуци на скара в горещ винен сос с макови зрънца, но също и владишки сарми с кисело зеле или болярски – в листа от лапад или други - в листа от цвекло или в липа.

Виното е на специална почит тук. Над 50-те български и световни вина са резултат от подбора, който Нели Станкова прави въз основа на усет, натрупан опит и неспирно самообразование. Двамата с Людмил са на всяка професионална дегустация на наши винопроизводители или вносители и като хора с широк поглед успяват да изберат и предложат на клиентите си най-доброто от българското и вносното вино – и като класа, и като съотношение между цена и качество, и като съвършени съчетания с храната.

Един ресторант, правен с любов и умение, е цяла вселена. За мен „Вишните” са вселена, пълна с вкус и вдъхновение. А за собственците им ресторантът е като вече пораснало дете, отгледано от бебе с обич и разбиране.

Прочетете пълния текст в брой 58 на списание МЕНЮ.

от Веселина Маринова Юни 2012
Коментари