Начало За нас Реклама Контакти

Разтоварваща кухня

Снимка за Разтоварваща кухня

От края на декември до средата на януари продължава вълнуващата поредица от вкусни празници и именни дни - Коледа, Нова година, Васильовден, Йордановден, Ивановден, Антоновден, Атанасовден... Май, че вече е време да се поразтоварим след тежките трапези. С диета ли? Дори думата звучи суховато и сурово.

Затова по-добре да наблегнем на здравословното хранене. Забравете за захарта и бялото брашно, червените меса и наситените мазнини. Комбинацията от различни зеленчуци и соево сирене дава всичик необходими витамини, белтъчини и баластни вещества за добра кондиция на тялото. Морските продукти и пилешкото месо са източник на животински протеини и някои витамини и са част от почти всички диети за здравословно хранене.

Тъжното е, че тялото ни жадува за разтоварване, а в тези все още зимни месеци изборът от свежи плодове и зеленчуци не е голям. Затова пък все още се намират някои кореноплодни - целина, моркови, червено цвекло, картофи; варивата са актуални даже през цялата година - боб, леща, нахут, соя. Не бива да се забравят и всички зърнени храни, които са източник на много влакна, които помагат за прочистването на организма - жито, булгур, кафяв ориз. Можем да разчитаме и на замразените храни, които носят много свежест на всяко ястие - грах, карфиол, броколи, зелен фасул. А за още повече енергия трябва да добавим и кълнове от соя, жито, слънчоглед. Малко сок от лимон, ароматни подправки и струйка зехтин и се ражда ястие, което зарежда тялото със сила и красота. За да довършим свещенодействието в кухнята, за да е успешна магията, трябва да добавим и малко добро настроение и много добри мисли за любимите същества, за които приготвяме всичко това.

Май 2007
Коментари