Начало За нас Реклама Контакти

Ratio събужда апетита за наука с филм и дискусия за храната

Снимка за Ratio събужда апетита за наука с филм и дискусия за храната

Организацията за популярна наука Ratio представя събитието Ratio представа: Food Evolution, което ще се проведе на 9 октомври, вторник, от 20:00 часа в софийския клуб „Карусел“. Специалисти ще говорят за това какво ядем и как влияе храната на тялото ни преди прожекцията на американския документален филм Food Evolution.

Малко хора знаят, че човек може да бъде с наднормено тегло, но едновременно с това да страда от недохранване. Това е възможно при прием на храни с високо съдържание на калории, но бедни на витамини и минерали.

Темата за храната е обширна, но и прелива от неверни слухове и заблуди. На 9 октомври в събитието Ratio представа: Food Evolution на фокус ще са въпроси, свързани с качеството на храната, която ядем, влиянието ѝ върху човешкия организъм, генно-модифицираните продукти и възможностите за осигуряване на хранителни ресурси за нарастващото население на Земята. Специалисти ще се качат на сцената на клуб „Карусел“, за да отворят дискусията, а темата ще продължи с прожекцията на документалния филм Food Evolution.

Филмът, режисиран от Скот Хамилтън Кенеди, изследва противоречията около генно модифицираните храни на фона на поляризирания и емоционален дебат по темата. Кинотворбата ни води от насажденията на папая в Хавай през банановите ферми в Уганда до царевичните полета в Айова, за да ни покаже гледни точки и научни факти по една от най-горещите теми на нашето време. Зрителят може да види интервюта с фермери, които са спечелили от генно модифицираните продукти. Филмът заема про-научна позиция, акцентирайки върху положителната роля на проучвания, факти и доказателства при взимането на решения относно това, което отглеждаме и ядем. Засегнати са и теми като безопасност на храните, науката зад производството на храни, използването на пестициди, устойчивост на околната среда и други.

Food Evolution е добре приет както от научните среди, така и от широката публика, тъй като успява да разруши митове за храната със силата на научната аргументация. Това ще се опитат да направят лекторите по време на дискусията преди прожекцията. Участници в дискусията ще бъдат д-р Никола Кереков, биолог и имунолог, Никола Томов, съосновател на обществото за научно-обоснован фитнес aesthetic by science, и Кирил Русев, журналист.

Билетите са в продажба, местата са ограничени, а повече подробности може да научите на ratio.bg.
 

Септ. 2018
Коментари