Начало За нас Реклама Контакти

Пъстра трапеза в старопрестолния град

Снимка за Пъстра трапеза в старопрестолния град

След топлия прием на гр. Пазарджик и гр. Свищов кулинарният фестивал „Пъстра трапеза на гости на ... моя град” пристигна на 16 май във Велико Търново.
Организаторите на фестивала – Фирма „Ивитал Консулт” ЕООД и Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – А.Р.И.З.-7 и представители на Общинска агенция по туризъм “Царевград Търнов” посрещнаха участниците и гостите на фестивала на площад „Майка България” пред общината на града.

Празничният ден започна с изпълнения на фолклорна група „Нашенки”, след което бяха обявени участниците в кулинарната изложба - конкурс на регионални ястия от селата Хотница, Балван, Пушево, Горско ново село и други. Независимо жури от журналисти оцени техните кулинарни изделия и присъди следните награди:

* За автентична рецепта – Агнешко по борджийски от с. Хотница;
* За вкус – Лятна балванска гозба от с. Балван;
* За визия – Сватбарска питка на „Клуба на пенсионера“ при НЧ „П. Р. Славейков”;
* За оригинална, уникална рецепта – Триеница от НЧ „Сполука 1923”, с. Пушево;
* За десерт – Крем Премиер от хотел “Премиер”;
* За най-добра визия на щанд – с. Горско ново село
Участие взеха и професионални готвачи от гр. Велико Търново. Шеф готвачът Радослав Стефанов Машков от Best Western хотел “Премиер” приготви „Пушено филе от сьомга с хайвер и пъдпъдъче яйце върху подложка от картоф и балсамова редукция“. „Свински талери върху канапе от тиквичка и вариации от лятно настроение“ и крем “Премиер”.

Демонстрации на кулинарни умения показаха и шеф готвачите Пламен Ангелов от Интерхотел „Велико Търново” и Стефан Пангелов от механа „Хъшове”, които показаха „Приказна ордьовърна салата”. Участие взе и шеф готвачът Михаил Здравков. Той приготви Пълнени кебапчета с луканка и ризото неро.

Проведе се и състезание на между два отбора млади готвачи от Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, които се съревноваваха в приготвянето на Пълнени зеленчуци с катък, Кебап “Царевец” в палачинка, Млечно сладко и Печени ябълки.
В демонстрационното готвене взе участие и кулинарът Светослав Стоянов, който представи своята уникално вкусна леща, от която опитаха много от гостите на фестивала.

През целия фестивален ден за празничното настроение се грижеха фолклорни, вокално-инструментални и танцови групи и състави от града и региона.

След гр. Велико Търново фестивалът продължава за гр. Добрич, където на 23 май ще се проведе в летния театър на града.

Май 2009
Коментари